Op 1 september 2017 ging voor de tweede keer het traineeprogramma voor recent afgestudeerde academici van start. De vijf trainees met verschillende studieachtergronden doorlopen een tweejarig programma dat een boeiende en dynamische werkplek combineert met een ontwikkeltraject in een groep van trainees. Ze werken mee aan diverse projecten en opdrachten binnen een van de kennisdomeinen. Tijdens hun kennismaking met de wereld van fysieke veiligheid delen de trainees hun ervaringen in blogs of vlogs.
In zijn vlog vertelt Jan Maarten over zijn ervaringen als trainee. Wie kom je allemaal tegen tijdens een traineeship bij het IFV?
In oktober 2018 werd ik gevraagd of ik als trainee wilde helpen bij de voorbereidingen voor de Incidentonderzoeksdag van 2019. Omdat ik organiseren altijd al leuk heb gevonden zei ik meteen ja Collega's Jacquelien en Karin deelden hun jarenlange ervaring en lieten me zien wat er allemaal komt kijken bij de voorbereiding van de incidentonderzoeksdag.
Vanaf dat moment begonnen we met de voorbereidingen van de zesde editie. In november hielden we een brainstormbijeenkomst om het thema te bepalen en kwamen we uit op het thema "energie". De laatste tijd zagen we steeds meer incidenten die een link hebben met de energietransitie, zoals branden in zonnepanelen of duurzaam gebouwde woningen en ongevallen met elektrische auto's.
Vervolgens gingen Jacquelien en ik op zoek naar casussen en legden we contact met kennisregisseurs in de regio's waar deze incidenten zich hadden voorgedaan. Via hen kwamen we in contact met de (hoofd)officieren van dienst en de bevelvoerders die deze incidenten hadden meegemaakt. We gingen bij hen langs om de incidenten te bespreken en te kijken hoe zij dit zouden kunnen presenteren op de Incidentonderzoeksdag.
De gesprekken waren erg interessant en gaven mij een beter beeld van het werk dat de brandweer doet. Als brandweerman/vrouw kun je voor incidenten komen te staan waar je niet eerder mee te maken hebt gehad. Wat doe je als je niet weet of een accu nog onder stroom staat? Wat doe je met een brandende accu, of zelfs duizenden brandende fietsaccu's? Kun je een huis dat is gebouwd van stro en leem wel blussen? Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie en duurzaamheid, maar ook de gevaren die hierbij komen kijken zijn (relatief) nieuw.
Daarna organiseerden we een sprekersbijeenkomst, waar we de sprekers uitnodigden om hun verhaal met elkaar te delen. Deze bijeenkomst zorgde ervoor dat de deelsessies van de Incidentonderzoeksdag goed op elkaar aansloten. Tijdens de sprekersbijeenkomst voelden we al goed dat de incidentonderzoeksdag "een dag vol energie" zou worden.
Naast het contact met de sprekers en het programma, spraken Jacquelien en ik ook veel met onze collega's Yvonne (Communicatie) en Monique (Kennisevents). Dit jaar hadden we ook drie sprekers uit België, waarmee we contact hadden via de telefoon en via Skype. Monique zorgde voor een hotelovernachting voor hen. Slechts een paar weken van tevoren bleek dat we zoveel inschrijvingen hadden dat het niet meer op het IFV zou passen. We besloten om dit jaar de Incidentonderzoeksdag in het Gelredome te houden, zodat alle 270 deelnemers konden komen.
Op 14 maart was het dan eindelijk zover, de dag van de Incidentonderzoeksdag was aangebroken! We begonnen al om 7.30 uur met een ontbijt met alle sprekers. Om 9.00 uur werd de dag geopend door Anton Slofstra, gevolgd door Nils Rosmuller en vele interessante deelsessies, mooie ontmoetingen tussen brandweermensen van verschillende regio's en uitwisseling van kennis en ervaringen. Ricardo Weewer en onze collega's uit België, Geert en Wim, sloten de dag af met casussen van het nieuwe casuïstiekboek.
Na afloop blikten we samen met de sprekers terug op een geslaagde dag, onder het genot van soep en broodjes. Voor mij was het een hele leerzame ervaring. In het bijzonder bedank ik Jacquelien, die me veel vrijheid heeft gegeven, maar er altijd voor me was wanneer ik er niet uitkwam. Van tevoren had ik nooit kunnen bedenken hoeveel er komt kijken bij de organisatie van deze dag.
Inmiddels werkt trainee Jana ruim een jaar bij het IFV. Wat waren voor haar de highlights van het afgelopen jaar?
Mayes blikt met deze fotovlog terug op het afgelopen halfjaar.
Hoe ziet een werkdag van een trainee eruit? Merel bezocht een VR Jong-bijeenkomst over evenementenveiligheid.
Handen schudden, besluiten nemen, koers bepalen, problemen oplossen, prijzen in ontvangst nemen en het visitekaartje zijn: wat doet een directeur van een organisatie als het Instituut Fysieke Veiligheid eigenlijk? Deze vraag stelde ik een aantal maanden geleden tijdens een kennismakingslunch aan onze algemeen directeur, de directeur brandweer en de directeur bedrijfsvoering. Een uitnodiging om een dag mee te lopen was hun antwoord. En zo voegde IJle Stelstra, directeur brandweer bij het IFV, daad bij het woord en liep ik in mei een dag mee als schaduwdirecteur.
Het programma varieerde tussen het doornemen van de week met de andere directeurs, enkele bila’s, het ontvangen van gasten uit Estland in het kader van een EU Exchange of Experts, het nabespreken van een werkbezoek aan Washington en het strategisch MT. Kortom: een goed gevuld en gevarieerd programma om een dag als directeur mee te maken en een beeld te vormen van hun werkzaamheden.
Wat ik meeneem van deze dag is de veelheid en gevarieerdheid van onderwerpen die op tafel komen en de skill om uit te kunnen zoomen. Waar je als trainee volledig in één of twee onderwerpen kan opgaan, passeren er op de dag van directeur wel twintig onderwerpen die wel of geen verband met elkaar houden. Uitzoomen en de stip op de horizon in de gaten houden, is een constante afweging die ik als rode draad door deze dag voorbij zag komen. IJle en alle gesprekspartners van deze dag: bedankt voor de gastvrijheid en het inkijkje in jullie werkzaamheden!
Afgelopen periode stond in het teken van de organisatie van een werkbezoek naar Londen in het kader van het dossier terrorismegevolgbestrijding. Samen met vertegenwoordigers van de politie, brandweer, GHOR, meldkamer, crisiscommunicatie en het IFV reisde ik af richting Londen om daar kennis op te doen over hoe de Engelsen joint optreden, opleiden, trainen en oefenen als het om terrorismegevolgbestrijding gaat. Niet alleen een hele waardevolle reis op inhoudelijk vlak, maar ook goed om het belang van elkaar beter leren kennen uit eerste hand te kunnen ervaren.Nog steeds doe ik veel verschillende werkzaamheden op het gebied van terrorismegevolgbestrijding. Zowel inhoudelijk (onderzoek) als proces-gerelateerd (secretaris voor verschillende gremia), waarbij het multidisciplinaire aspect van verschillende crisispartners en hulpdiensten het onderwerp een extra dimensie (en uitdaging!) geeft. Ook is er zowel aandacht voor zowel het meer operationele als bestuurlijke vlak. Een mooi snijveld waar ik op werk en waar het IFV zich op bevindt!
Naast alle werkzaamheden die ik uitvoer op het dossier terrorismegevolgbestrijding ben ik ook voor een compleet ander onderwerp ingezet: kwaliteitszorg. Het Kwaliteitsbureau, onderdeel van het IFV, ondersteunt de verschillende veiligheidsregio’s op het gebied van hun kwaliteitszorg en de wettelijke verplichting om gevisiteerd te worden. Voor hen schrijf ik verscheidene rapportages voor een meer strategische doelgroep, wat weer een andere manier van werken en schrijven met zich meebrengt. Eén van de activiteiten was mijn deelname aan de ondersteuningscommissie van een visitatie van een veiligheidsregio. Hieruit bleek hoe verschillend regio’s kunnen zijn en met welke vraagstukken zij worstelen, mede gevoed en gevormd door hun fysieke, bestuurlijke en culturele omgeving.
Met al die werkzaamheden zou je bijna vergeten om ook iets over het traineeprogramma zelf te schrijven: vele vrijdagen dompelen we onszelf nog steeds onder in allerlei nieuwigheden. Zo komt – nu we wat verder in het traineeprogramma zijn – persoonlijke ontwikkeling meer centraal te staan. Tegen welke zaken loop je aan en hoe tackle je die? Wat zijn goede kwaliteiten en welke valkuilen brengen deze met zich mee? Ook inhoudelijk worden we verwend. Zo is een aantal sessies georganiseerd om de schrijfkunsten en onderzoekstechnieken te verdiepen en is de gemeenschappelijke meldkamer van Veiligheidsregio Utrecht bezocht. Waardevol om hierbij te vermelden is dat ook nog steeds trainees aansluiten vanuit verschillende veiligheidsregio’s. Hierdoor krijgen zij niet alleen een kijkje in de IFV keuken, maar krijgen wij ook hun blik ‘vanuit het veld’ mee.
Hoe ziet een werkdag van een trainee eruit? Jana laat het zien in dit vlog.
Op het moment van schrijven zijn we alweer tweeënhalve maand geleden gestart met het traineeship. Ik zou in herhaling vallen wanneer ik schrijf dat er veel op ons af is gekomen. Waar we ons de eerste maand slechts gezamenlijk als een stel brugpiepers door het doolhof van het IFV verplaatsten, merk ik dat we als trainees steeds meer onze eigen weg gaan. Iedereen heeft inmiddels een mooi aantal uiteenlopende opdrachten en afspraakjes her en der in Nederland. Daarnaast zijn we ook niet vies meer van het gebruik van afkortingen: iets waar je in het veiligheidsdomein toch niet aan lijkt te ontkomen.
Mijn werkdag begint meestal al om 6.52 uur: het moment dat ik in Leiden, gewapend met een vouwfiets en een lekkere koffie van thuis, de forensenstroom trotseer. In de trein probeer ik al wat kleine dingen te doen: mail checken, de planning van mijn dag doornemen en af en toe een document door scannen.
Op Arnhem Centraal aangekomen begint dan het volgende feestje: door de bossen en over de heide fiets ik naar het IFV. Iedere dag ziet het er anders uit, wat prachtige pittoreske plaatjes oplevert.De dagen op het IFV vliegen dan voorbij: een overleg hier, een afspraak daar. Op de gang of op weg naar de lunch nog even iets vragen aan een collega. Tussendoor inlezen in nieuwe onderwerpen en een vergadering voorbereiden. En dan zijn er ook nog die grote aantallen e-mails die soms in slechts een half uur tijd allemaal je mailbox binnen ‘plingen’. Al met al gaat de tijd toch altijd sneller dan je hoopt, want wat is er nog veel te doen, zien en leren!
Mijn allereerste opdracht begon met de ontvangst van een aantal experts uit Europa. Drie dagen lang inhoudelijk kennisdelen over het onderwerp terrorismegevolgbestrijding. Hieruit kwam mijn volgende en tevens grootste opdracht tot nu toe: ondersteuning aan het dossier terrorismegevolgbestrijding. Zonder te veel in detail te treden bestaan mijn werkzaamheden uit het organiseren van een werkbezoek aan collega’s in een ander Europees land, het onderhouden van contacten in het buitenland en het in kaart brengen van bestaande informatie om verschillende vraagstukken te beantwoorden of adviezen uit te brengen. Het mooie van deze werkzaamheden vind ik dat het dicht tegen de praktijk aanzit: er bestaat vaak een duidelijke vraag. Bovendien is terrorisme een onderwerp dat leeft en dynamisch is: iedereen vindt er wel iets van. Het is een uitdaging om een balans te vinden tussen de verschillende afwegingen die soms gemaakt moeten worden en om hierin ook weloverwogen je eigen mening te vormen.
In het kader van het traineeprogramma hebben er de afgelopen tijd ook weer bijzonder leuke activiteiten plaatsgevonden. Zo hebben we een zeer informatieve ochtend meegelopen op de tweede locatie van het IFV in Zoetermeer. Hier zit veel kennis op het gebied van inkoop en (Europese) aanbestedingen. En er is ook iets anders wat in grote getalen aanwezig is: materiaal! Van brandweeroutfits tot technische snufjes van het USAR-team en het topje van de WAS-paal tot aan enorme hoeveelheden kussens en slaapzakken die voor de opvang van vluchtelingen kunnen worden gebruikt.Het is leuk om de verschillende werkzaamheden die het IFV verricht op deze manier te ontdekken. Daarnaast is het natuurlijk nuttig om te weten welke collega’s waar mee bezig zijn.
Ook was er het jubileum van het congres Fire Safety & Science. Op deze tiende editie waren maar liefst tien Europese landen vertegenwoordigd met in totaal driehonderd bezoekers: veel nieuwe mensen ontmoeten! Twee dagen lang werden we als trainees ondergedompeld in de technische kant van brand en fysieke veiligheid. Verschillende presentaties gaven meer inzicht in bijvoorbeeld de nieuwe brandontwikkeling door de komst van steeds beter geïsoleerde huizen en een toename van het gebruik van plastic in het interieur. Hoe kan je met onderdruk en overdruk bijvoorbeeld rookverspreiding tegengaan in een verzorgingstehuis? Of hoe kun je big data inzetten om een helder visueel beeld te creëren voor een bevelvoerder tijdens een inzet? Wat is de invloed van verschillende soorten dakbedekking op de kans van een rookgasexplosie? Dit soort vragen, termen en technische berekeningen waren voor mij vrij nieuw, maar gelukkig hing er een zeer proactieve sfeer op het congres: kritische vragen waren meer dan welkom! Naast al deze inhoudelijke kennis die gedeeld werd, was er ook ruimte voor iets geks: met behulp van een heus green screen hebben we ons vereeuwigd met een brandweerauto.
Graag geef ik door middel van deze blog een inkijkje in het scala aan werkzaamheden dat ik tijdens de eerste twee maanden ‘on the job’ als trainee heb verricht.
Tijdens de eerste paar weken na onze aantreding (op 1 september 2017) stond mijn agenda voornamelijk in het teken van kennismaking: met mede-trainees, collega’s, de organisatiestructuur- en cultuur, onderzoeksgebieden en zelfs met een heus forensenleven. En gelukkig, deze zaken bevallen goed. De trainees en collega’s zijn zeer toegankelijk en het IFV biedt een uitdagende leeromgeving. Regelmatig koffiedrinken en zeer veel inlezen in projecten was het credo van deze periode.
Naarmate de weken vorderen, weten ook wij (meestal) de weg door het gebouw, welke koffievariant het meest passend is voor een willekeurig moment op de dag, en nemen de taken, afspraken en overleggen gestaag in aantal toe. Hoe meer we betrokken worden bij diverse projecten, hoe dichter we op de inhoud komen te staan en verantwoordelijkheden krijgen toevertrouwd. Mijn werkzaamheden zijn intussen al zeer uiteenlopend. Verschillende (lopende) projecten binnen het IFV kijken naar de mogelijkheden en dilemma’s die het kwadrantenmodel biedt. Naar vragen op het gebied van een van de kwadranten verricht ik een literatuuronderzoek. Hopelijk vinden we uiteindelijk antwoorden op vragen als: Hoe kan de brandweer voorkomen dat een brand overslaat naar een aangrenzend gebouw (defensieve buiteninzet)? Daarnaast houd ik me steeds meer bezig met toekomstige wijzigingen in het omgevingsrecht, die onder meer verpakt zijn in de Omgevingswet. Samen met veiligheidsregio’s en onder meer gemeenten, probeert het IFV in kaart te brengen wat er nu precies gaat veranderen voor veiligheidsregio’s en wat er nodig is om deze verandering op een duurzame manier te laten verlopen. Een laatste voorbeeld van mijn werkzaamheden is het organiseren van een Exchange of Experts; een internationale kennisdeling gedurende een aantal dagen op specifieke thema’s. U ziet de verslaglegging zonder twijfel nog verschijnen.
Naast allerhande colleges en activiteiten die binnen het vaste traineeprogramma vallen, wordt ons vaak de mogelijkheid geboden om aan kennisevents (e.g. congressen, symposia) deel te nemen. Zo vond op 18 oktober het leerzame congres Omgevingsbewust commandovoeren plaats, waar (neuro)wetenschap en brandweerpraktijk op een succesvolle manier met elkaar in verband gebracht werden. Tot zover een eerste impressie van mijn werkzaamheden. Wordt vervolgd.
Aangezien wij nu al ruim een maand werkzaam zijn binnen het IFV (en inmiddels zonder hulp de weg naar het restaurant vinden), trap ik vandaag met plezier de blogperiode van het traineeprogramma 2017-2019 af!
Op 1 september werden wij hartelijk verwelkomd door onze coördinator Lydia van der Hulst. Naast inhoudelijke en organisatorische informatie kregen we ook de mogelijkheid om te lunchen met twee oud-trainees. Ook al hadden wij natuurlijk allemaal al hun blogs gelezen, het was fijn om nog wat gedetailleerdere vragen te kunnen stellen over het afgelopen traineeprogramma en hun persoonlijke ervaringen. Ook door onze andere nieuwe collega’s werden wij in de daaropvolgende dagen met open armen ontvangen, waardoor ik mij al snel op mijn gemak voelde in mijn nieuwe werkomgeving.
Ook de verschillende brandweerwagens mochten wij grondig verkennen.
De waarschuwing van onze coördinator, dat wij ons in de eerste dagen wellicht nog zouden kunnen vervelen, viel uiteindelijk erg mee. Vanaf dag twee vonden al veel collega’s de weg naar ons kantoortje, regelmatig met het verzoek om te helpen bij een leuk klusje. Wij werden dus meteen aan het werk gezet en dat was maar goed ook. Op die manier werden wij binnen onze eerste vijf weken al betrokken bij ontzettend spannende projecten. Persoonlijk mocht ik bijvoorbeeld aanschuiven bij onderzoeken over de veiligheid van ‘obstacle runs’ en fatale woningbranden.
Ook de colleges op vrijdagochtend hielpen ons erbij om beter kennis te maken met de werkzaamheden van onder meer de vier lectoraten (Crisisbeheersing, Brandpreventie, Brandweerkunde en Transportveiligheid) en al te participeren in verschillende vergaderingen en overleggen. Soms moeten we nog de ene of andere afkorting ontraadselen maar ons werd beloofd dat dit wel goed komt met de tijd.
Het leuke aan het IFV-traineeprogramma is dat we de mogelijkheid krijgen om het hele (werk)veld van fysieke veiligheid in de praktijk te verkennen. Een bezoek aan de brandweer mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. Afgelopen week kregen we daarom een spannende rondleiding door de brandweerpost Arnhem-Noord. Een Officier van Dienst (OvD) beantwoordde daarbij geduldig al onze vragen en gaf ons inzicht in de dagelijkse werkzaamheden op de kazerne.
Een geslaagde dag in de Efteling voor alle trainees!
Tijdens het Brandweercongres nam ik deel aan workshops over cybercrime en terrorismegevolgbestrijding.
Bovendien mochten wij op 6 oktober deelnemen aan het Brandweercongres 2017 in de Efteling. Afgezien van het feit dat de locatie natuurlijk bijzonder leuk was (ja, een bezoek aan het park was op een later tijdstip ook toegestaan!) was er een breed aanbod van spannende presentaties en workshops met als thema ‘Dromers, Doeners en Doorzetters’ in het fysieke veiligheidsdomein.
Samengevat kan ik alleen maar met verwondering kijken naar mijn eerste weken binnen het IFV. Nooit had ik verwacht dat ons traineeprogramma zo pijlsnel van start zou gaan en dat we al meteen zoveel mooie leer- en ontwikkelingsmomenten zouden meemaken. Ik ben natuurlijk heel erg benieuwd naar wat ons nog allemaal staat te wachten tijdens de komende twee jaar en houd jullie graag op de hoogte!