De Brandweeracademie, onderdeel van het IFV, heeft als taak brandweermedewerkers en mensen werkzaam binnen rampenbestrijding en crisisbeheersing vakbekwaam te maken en te houden. De Brandweeracademie gebruikt het logo van de brandweer en combineert dit met de IFV-huisstijl, om de verbinding met het brandweerveld te leggen en de herkenbaarheid te vergroten.
De Brandweeracademie heeft als wettelijke taak het ontwikkelen en verzorgen van de officiersopleidingen en hoger en het ontwikkelen van onderwijscontent. Manschappen en bevelvoerders kunnen terecht bij de regionale opleidingsinstituten. Daarnaast verzorgen wij tal van specialistische opleidingen. De preventieopleidingen voor medewerkers van brandweer, gemeenten, ontwerp- en adviesbureaus zijn daarvan een belangrijk onderdeel.
Het volgen van bijscholingen en het deelnemen aan oefeningen zijn voorwaarden om aantoonbaar vakbekwaam te blijven. De Brandweeracademie ontwikkelt een scala aan bijscholingsactiviteiten, in de vorm van korte of langere cursussen en praktische workshops. Uitgangspunt bij het oefenen van professionals is: zo realistisch als nodig. Steeds vaker maken we gebruik van geavanceerde virtuele oefensystemen.
Alle brandweermensen in ons land worden op hun examens voorbereid met behulp van de les- en leerstof die de Brandweeracademie ontwikkelt. Wij ontwikkelen voor alle opleidingen uit de modulaire brandweeropleidingsstructuur les- en leerstof op basis van de examenreglementen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook schrijven wij leerstof voor andere brandweeropleidingen en -bijscholingen.
Bij de Brandweeracademie zijn twee lectoraten ingesteld: Brandweerkunde en Brandpreventie. De lectoraten en de daarbij behorende kenniskringen beogen een optimale interactie tussen onderzoek, onderwijs en beroepspraktijk tot stand te brengen, om zodoende een bijdrage te leveren aan de verdere professionalisering van hulpverleners.
Onze onderwijsvisie is bestemd voor iedereen die met of aan de Brandweeracademie is verbonden, zoals onze klanten en samenwerkingspartners. Voor resultaat- en beleidsverantwoordelijken op het gebied van vakbekwaamheid geeft dit document inzicht in onze visie op leren, onze activiteiten op het vlak van vakbekwaamheid en de wijze waarop wij aan de samenwerking met het werkveld invulling geven.