26 oktober 2017
In 2015 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu besloten om de veiligheidsregio’s aan te wijzen als hulpverleningsdienst. Veiligheidsregio’s zijn daardoor bevoegd om met optische en geluidssignalen te rijden. De reden van deze aanwijzing was dat operationele functionarissen van de veiligheidsregio’s op grond van het Besluit veiligheidsregio’s onder omstandigheden snel ter plaatse moeten zijn. Omdat deze functionarissen niet altijd werkzaam zijn bij politie, brandweer of dienst voor spoedeisende medische hulpverlening konden ze voorheen niet altijd met optische en geluidssignalen rijden. Met de aanwijzing is voorzien in die mogelijkheid.
Naar aanleiding van de aanwijzing heeft de Raad Directeuren Veiligheidsregio (RDVR) het IFV de opdracht gegeven om een voorrangsvoertuig voor de veiligheidsregio’s te ontwerpen in een eigen huisstijl (groene kleur en striping). Vervolgens is de Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen ontwikkeld die van toepassing is op alle groene voorrangsvoertuigen van de veiligheidsregio’s. In september 2017 heeft de RDVR ingestemd met deze brancherichtlijn.
In de brancherichtlijn is onder meer beschreven welke omstandigheden onder het begrip ‘dringende taak’ vallen voor de veiligheidsregio’s. Ook de inhoud van de Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Brandweer is van toepassing verklaard op voorrangsvoertuigen van de veiligheidsregio’s, met uitzondering van veiligheidsregio-specifieke zaken. Dit houdt in dat voorrangsvoertuigen van de veiligheidsregio’s zich moeten houden aan de gestelde voorwaarden op het gebied van prioritering meldingen, toestemming en gebruik signalen, gedragscode en opleiding en bevoegdheid zoals in de brancherichtlijn van de brandweer is vermeld.Overigens heeft de RDVR het IFV gevraagd om bij de herziening de brancherichtlijn van de veiligheidsregio’s te integreren met die van de brandweer. De Raad van Brandweercommandanten heeft aangegeven achter dit verzoek te staan.
Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Veiligheidsregio's
Op 14 augustus 2017 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een vrijstelling van bepalingen van het RVV 1990 afgegeven voor de veiligheidsregio’s bij een minder dringende taak (prio 2). Deze vrijstelling is gelijk aan de vrijstelling voor de brandweer en spoedeisende medische hulpverleningsdiensten (RWS-2016/24641). Het gebruik van de vrijstelling wordt beperkt tot werkzaamheden die zonder gebruikmaking van de vrijstelling redelijkerwijs niet kunnen worden uitgevoerd.Vrijstelling bij taken prio 2