7 februari 2017
Dit onderzoek is gericht op het leiderschapsgedrag tijdens het innovatieproces binnen de brandweer in Nederland. Er is onderscheid gemaakt tussen twee fasen van het proces: de idee generatie en de implementatie. Onderzocht is welke vormen van leiderschapsgedrag geschikt zijn voor deze fasen en dan met name de implementatiefase. Er is rekening gehouden met de context van de brandweer: de bureaucratische structuur.
Uit het onderzoek is gebleken dat er verschil zit in leiderschapsgedrag dat geschikt is voor de twee verschillende fasen. Tijdens de idee generatie is bijvoorbeeld ‘vertrouwelijke relaties opbouwen’ erg belangrijk en tijdens de implementatiefase is ‘middelen verschaffen’ juist van belang. Het onderzoek toont aan dat ‘autonomie verschaffen’ de belangrijkste vorm van leiderschapsgedrag is tijdens het gehele proces. Brandweermannen zijn professionals die weten wat ze doen en daarvoor ook de ruimte nodig hebben. Het is daarom van belang dat leidinggevenden de juiste balans weten te vinden tussen vrijheden geven en bemoeienis. Kijkend naar de rol van de leidinggevende dan veranderd die van een ondersteunende/faciliterende rol tijdens de implementatie naar een project manager rol tijdens de implementatie.Verder blijkt de bureaucratische structuur geen belemmering te vormen tijdens het innovatieproces. Dit kan verklaard worden door de aard en het belang van de innovaties. Ook worden een aantal belemmerende factoren t.o.v. het innovatie proces benoemd en is samenwerking tussen de verschillende veiligheidsregio’s een belangrijk onderwerp van het onderzoek. Het onderzoek sluit af met een aantal praktische aanbevelingen die van belang kunnen zijn voor het IFV/de brandweer in Nederland. Hier een aantal voorbeelden van die aanbevelingen:
Meer weten? Bekijk het onderzoeksrapport van Kielstra.Leiderschapsgedrag tijdens de implementatie binnen de brandweer in Nederland