19 december 2017
De leergang en het examen Chauffeur zijn geheel vernieuwd. Vanaf 1 februari 2018 kan elk opleidingsinstituut van start gaan met de nieuwe leergang. In dit gezamenlijke nieuwsbericht van Brandweer Nederland, de Brandweeracademie en het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen vindt u de meest actuele informatie.
U leest hieronder meer over:
De afgelopen maanden zijn de leergang en het examen Chauffeur herzien. De huidige leergang was toe aan herziening om de volgende redenen:
Belangrijkste wijzigingenNa een inventarisatie van wensen bij de opleidingsinstituten en een rondje ‘de kunst afkijken bij de buren’, in dit geval bij marechaussee, politie en ambulancediensten, is een projectgroep vanuit het IFV aan de slag gegaan met het ontwerp voor een nieuwe leergang. De belangrijkste kenmerken van de nieuwe leergang zijn:
Opbouw leergangNa de startbijeenkomst gaan deelnemers zelfstandig aan de slag met een serie e-modules. Waar nodig krijgen ze hierbij ondersteuning van een instructeur. Intussen scherpen zij hun voertuigbeheersing aan via het rijden op een oefenbaan. Na de theorietoets krijgen deelnemers rijinstructie op de openbare weg. Hierbij gaat het om het rijden met prio 2 en prio 1.
E-modules en ELOEr zijn vijf e-modules ontwikkeld voor de leergang. Deze bevatten, speciaal voor deze leergang opgenomen, film- en fotomateriaal. Er zitten ook veel realistische verkeerssituaties in waarin deelnemers de kennis kunnen toepassen. In de e-modules wordt verwezen naar het Richtinggevend kader voorrangsvoertuigen, de Brancherichtlijn optische en geluidssignalen brandweer en het Overzicht van verkeersbevoegdheden bij gebruik van vrijstellingen. Tevens maakt een e-learning over incidentmanagement van Rijkswaterstaat deel uit van de leergang. De e-modules staan, met leerwerkplekopdrachten en andere opleidingsmaterialen, in de ELO van de brandweer.
Dashcam en voortgangsportfolioTijdens de ritten maakt de instructeur gebruik van een dashcam. Hiermee kan hij/zij de rit vastleggen en specifieke situaties tijdens of na afloop van de rit bespreken met de deelnemer. Om de vorderingen van de deelnemer bij het rijden met een (voorrangs)voertuig te monitoren, is speciaal voor deze leergang het voortgangsportfolio ontwikkeld. Dit is een digitaal instrument in de ELO. Alle vaardigheden die nodig zijn voor de functie Chauffeur staan er op een rij. Na afloop van de rit bespreken deelnemer en instructeur samen de vorderingen, bepalen ze samen leerpunten voor de volgende rit en leggen ze dit vast in het portfolio.
PraktijkexamenAls de deelnemer de theorietoets heeft gehaald, de leerwerkplekopdrachten heeft afgerond en goed is voorbereid, mag hij/zij deelnemen aan het praktijkexamen. Hierbij voert de kandidaat een prio 2- rit uit die overgaat in prio 1 en weer terug naar prio 2.
In Heerenveen en Ede is het inmiddels al een enigszins normaal beeld: een brandweervoertuig dat met zwaailicht en sirene door het verkeer rijdt, met een student achter het stuur en een instructeur ernaast. Momenteel voeren de BON en de BOGO in deze plaatsen namelijk een pilot uit voor de herziene leergang Chauffeur.
In Heerenveen is een aantal deelnemers opgeleid in een zwaar voertuig; in Ede met een licht voertuig. Inmiddels is de eerste kandidaat geslaagd! Het is Astrid van Elk, die bij de BOGO is opgeleid door Lucas Veltman. De examinatoren waren Peter de Swart en Frans Spoorenburg. In januari wordt de pilot geëvalueerd met de twee regio’s.
Vanaf februari 2018 kunnen de opleidingsinstituten de nieuwe leergang Chauffeur aanbieden. In de Programmaraad Vakbekwaamheid en Kennis van Brandweer Nederland is afgesproken dat deelnemers nog tot 1 september 2018 kunnen starten met de leergang oude stijl. Enkele opleidingsinstituten hebben die tijd nodig voor de noodzakelijke praktische voorbereidingen. Bureau TEC van het IFV stelt een overgangsregeling op voor kandidaten die niet voor 1 september 2018 de leergang oude stijl kunnen afronden met een diploma. Begin volgend jaar hoort u meer over deze overgangsregeling. Wijzigingsbijlage en aanpassing huidige theorietoetsDe Brancherichtlijn optische en geluidssignalen is sinds 1 juni 2017 van kracht. In de leergang en het examen oude stijl is deze brancherichtlijn niet verwerkt. De Programmaraad Vakbekwaamheid en Kennis wil voorkomen dat deelnemers die nu worden opgeleid niet adequaat zijn voorbereid op de nieuwe wet- en regelgeving. Daarom is er een wijzigingsbijlage beschikbaar bij het huidige tekstboek. Ook worden de theorietoetsen oude stijl aangepast, zodat deze niet strijdig zijn met de actuele wet- en regelgeving. Dit geldt voor theorietoetsen die vanaf 1 januari 2018 worden afgenomen.
Wijzigingsbijlage Tekstboek Chauffeur
Op vrijdag 2 februari 2018, van 10 tot 15 uur, vindt bij het IFV in Arnhem een bijeenkomst plaats waarin betrokkenen alle informatie krijgen over de nieuwe leergang. Graag laten we, in verschillende workshoprondes, zien en ervaren wat de wijzigingen inhouden. En hoe opleidingsinstituten zich kunnen voorbereiden op de organisatie en uitvoering van de nieuwe opleiding. Dit doet het IFV samen met de opleidingsinstituten die het afgelopen jaar gestart zijn met de nieuwe opleiding: BON en BOGO. Voor wie?De informatiebijeenkomst is bestemd voor docenten, instructeurs, trajectbegeleiders, planners, organisatoren, leidinggevenden, leerwerkplekbegeleiders en andere geïnteresseerden. U kunt zich opgeven door een e-mail te sturen naar noortje.pulle@ifv.nl. Vermeld hierbij uw naam, functie t.a.v. de leergang en het opleidingsinstituut.