30 oktober 2014
Al vanaf het moment dat brandpreventie deel ging uitmaken van bouw- en andere vergunningen, zijn preventie en repressie met elkaar verbonden. Gemeentebesturen en bouwtoezichten lieten deze brandpreventieadvisering al direct over aan de brandweer. De brandweer heeft immers, zo was hun redenatie, verstand van brandbestrijding en is dus de meest aangewezen instantie om aan te geven welke brandpreventieve maatregelen en voorzieningen er in gebouwen noodzakelijk zijn. Omdat brandpreventie een lastige en complexe materie bleek te zijn, werd het binnen de brandweer al snel een specialisme, dat echter steeds verder af kwam te staan van de brandbestrijders. Daarnaast zien we dat, door veranderende materialen en bouwwijzen, branden niet alleen meer een gevaar opleveren voor bewoners en gebruikers, maar ook voor de brandweer. Een logisch gevolg daarvan is dat brandpreventieve voorzieningen ook voor brandbestrijders steeds meer van belang zijn. Kennis van deze voorzieningen wordt voor hen dus steeds belangrijker.
De publicatie ‘Brandpreventie voor repressief leidinggevenden’ is, onder leiding van het lectoraat Brandpreventie van de Brandweeracademie, geschreven om brandbestrijders brandpreventieve kennis mee te geven die essentieel is voor een effectieve en veilige brandbestrijding. De publicatie koppelt preventieve kenniscomponenten aan repressieve handelingsperspectieven en is daarmee de eerste op het terrein van de relatie tussen preventie en repressie.
Bij de publicatie is een online les ontwikkeld. De publicatie kan gebruikt worden als naslagwerk, de online les kan bijvoorbeeld getoond en besproken worden tijdens oefenavonden en/of bijscholingen.
De eerste vier hoofdstukken gaan over de relatie tussen repressie en preventie. Deze hoofdstukken geven een eerste inzicht in de relatie tussen risicobeheersing (preventie) en incidentbestrijding (repressie). Verder is er informatie opgenomen over kenmerken die de brandveiligheid en de brand typeren, over preventie in relatie tot het kwadrantenmodel voor gebouwbrandbestrijding en over de uitgangspunten van brandpreventie.
De hoofdstukken 5 t/m 10 gaan met name overbrandpreventie voor repressieve inzet. Er wordt ingegaan op de kennis die noodzakelijk is om veilig en effectief repressief op te kunnen treden. Ook is er aandacht voor brandcompartimentering, constructieve veiligheid, bouwmaterialen, gebouwinstallaties, repressieve ondersteunende voorzieningen, evacuatie en (kans op) redding.
Tot slot staan in de hoofdstukken 11 t/m 13 praktijkervaringen centraal. Er wordt wel gezegd dat de praktijk weerbarstiger is dan de theorie. Als dat ergens geldt, is het wel voor brandpreventieve maatregelen. Er is in deze hoofdstukken dan ook aandacht voor de betrouwbaarheid van voorzieningen. Verder worden de cijfers over slachtoffers bij branden in de verschillende gebouwsoorten en slachtoffers onder eigen personeel toegelicht. In het laatste hoofdstuk wordt stilgestaan bij brandonderzoek, dat de relatie verbindt tussen preventie en repressie in de nafase.
Commentaar, suggesties voor aanvullingen en/of herziening zijn van harte welkom en kunnen worden gericht aan onderwijscontent@ifv.nl, onder vermelding van Brandpreventie voor repressief leidinggevenden.
Brandpreventie voor repressief leidinggevenden