Deel op deze netwerkdag met uw collega’s van de 25 veiligheidsregio’s kennis en ervaringen over GRIP-incidenten, waar veiligheid en zorg elkaar ontmoeten. En ga in gesprek met externe partners die nauw met bevolkingszorg op dit terrein kunnen samenwerken.
In de ochtend zijn er twee plenaire presentaties. Marije Bakker, onderzoeker-adviseur crisisbeheersing bij het IFV, neemt mee u mee in het onderwerp verminderd zelfredzamen ten tijde van rampen en crises. Wat wordt verstaan onder verminderd zelfredzamen? Hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van de overheid? Hulpverlenerspsycholoog Martijn Dame gaan in op het onderwerp aandacht voor je veerkracht. 's Middags staan er verschillende workshops op het programma.
Deelname is kosteloos. Meld u nu aan. Heeft u nog geen IFV-account? Registratie hiervoor kan in enkele stappen. Op 15 maart kunt u bij ontvangst aan de congresbalie een keuze maken voor de drie leercarrousels.
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op, telefoon 026 355 22 02, e-mail kennisevents@ifv.nl.
Verminderd zelfredzamen ten tijde van rampen en crises: de overheid een zorg? Marije Bakker, onderzoeker-adviseur crisisbeheersing, lectoraat Crisisbeheersing, IFV
In de visie Bevolkingszorg op Orde 2.0 is de ontwikkeling in gang gezet dat de overheid uitgaat van de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers en zichzelf een expliciete taak geeft voor de zorg aan verminderd zelfredzamen. Maar wat wordt verstaan onder verminderd zelfredzamen? Hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van de overheid? En wat kan geleerd worden van praktijkcasussen? Het lectoraat Crisisbeheersing onderzocht het in opdracht van het Veiligheidsberaad. Plenaire presentatie en discussie
Aandacht voor je veerkrachtMartijn Dame, hulpverlenerspsycholoog PsychElan
Aandacht voor je veerkracht gaat over het bewust worden van je eigen mentale veerkracht en die van de mensen om je heen. Hoe je deze kunt behouden of versterken? Tijdens de presentatie wordt stilgestaan bij stress en het herkennen van signalen van overbelasting. De werking van ons brein bij stressvolle gebeurtenissen komt aan bod, waarbij ingezoomd wordt op de mogelijkheden en beperkingen van het brein. Daarnaast wordt aandacht besteed aan destructieve en constructieve verwerking na een ingrijpende situatie. Afsluitend wordt stilgestaan bij het belang van sociale steun en worden een aantal praktische tips en adviezen gegeven.
1. Brand op een cruiseschip in de EemshavenHermien Tepper, OvD Bz Stadskanaal, VR Groningen
In de nacht van 24 oktober ontstaat er een brand in een hut van het cruiseschip AIDA Nova. Het schip ligt aan de kade in de Eemshaven om daar te worden afgebouwd. Tijdens de afbouwwerkzaamheden waren ca. 3.000 personeelsleden met 27 nationaliteiten aanwezig. Om eventueel afzetting, evacuatie, opvang en communicatie te coördineren is de OvD bevolkingszorg ingeschakeld. De brand blijkt te zijn aangestoken en ook al eerder in die week was er sprake van sabotage. Door Hermien Tepper wordt een toelichting gegeven op de samenwerking in het COPI, met de kapitein en de crew van het schip, zowel op het schip als op de wal. 2. Brand wooncomplex De Wittebrug in Poeldijk Jeffrey Heemskerk, Adviseur Crisisbeheersing Gemeente WestlandWooncomplex De Wittebrug in Poeldijk is een voormalig verzorgingstehuis met zelfstandige wooneenheden waar veel verminderd zelfredzamen wonen (ouderen, mensen met psychiatrische problematiek). Door de brand moesten 100 woningen worden ontruimd en moest voor bewoners van 40 van deze woningen tijdelijke huisvesting georganiseerd worden. Tijdens en na de brand worstelden de leden van het Westlandse team Bevolkingszorg met uiteenlopende vragen. Welke kolom is waarvoor verantwoordelijk en in het bijzonder, wie is voor deze doelgroep verantwoordelijk, waar kan deze doelgroep ondergebracht worden, in hoeverre zijn ze verminderd zelfredzaam, hoe kan informatie gedeeld worden, wanneer gaat de organisatie van het crisisteam over naar de 'reguliere organisatie', etc.
3. WorkshopMeer informatie volgt
1. Brand winkelcentrum Stadskanaal, ontruiming woon-zorgcomplex door middel van burgerhulpverleningHermien Tepper, OvD Bz Stadskanaal, VR GroningenDonderdagavond 21 september 2018 breekt er een grote brand uit in een winkelcentrum in Musselkanaal. De brand begon bij een fietsenzaak maar sloeg later over naar andere winkels. Vanwege de enorme rook overlast met schadelijke stoffen moest het naastgelegen woon-zorgcomplex met niet- en verminderd zelfredzame bewoners worden ontruimd. Bij de ontruiming is gebruik gemaakt van geïmproviseerde burgerhulpverlening. Door de OvD Bz van de gemeente Stadskanaal wordt een toelichting gegeven hoe ze dit heeft opgezet en gecoördineerd. Daarnaast een toelichting op de andere dilemma's waar ze mee te maken kreeg, waaronder de verspreiding van asbest en roetdeeltjes in de wijk, met in de nabijheid scholen en een kinderopvang. En de overdracht naar de nafase .2. Project AlarmeringstoolJacinta Jansing, liaison medewerker van het Rode Kruis, Veiligheidsregio Midden-West Brabant Het zorglandschap verandert: de indicaties voor een opname in een zorginstelling zijn vanaf 2015 strenger geworden. Dit betekent dat er alleen nog maar mensen met een grote zorgbehoefte in een instelling komen. Bij calamiteiten zal de zorginstelling dus kwetsbaarder worden. Dit maakt nut en noodzaak van het aan de slag gaan met zorgcontinuïteit alleen maar groter. Zowel voor de zorginstellingen als voor de ondersteuning vanuit de hulpverleningsdiensten. Binnen de taskforce Veiligheid in zorg, een project dat van 2015 tot en met 2017 in de Veiligheidsregio Midden-en West-Brabant plaatsvond, zijn met een 6 tal zorginstellingen gesprekken gevoerd. Belangrijkste vraag was: waar lig je wakker van als het gaat om veiligheid? In alle gesprekken werd vrijwel meteen de zorg over de kwetsbaarheid in de avond-nacht-weekend situatie genoemd. Niet-zelfredzame cliënten en weinig tot geen personeel in de avond-nachtweekend uren die bij calamiteiten (bijvoorbeeld bij brand in de zorginstelling) hulp kan bieden. Een tekort aan helpende handjes.In Midden- en West-Brabant zijn we bezig om hier een antwoord op te vinden door het inzetten van burgerhulpverleners: Ready2Help. In het gezamenlijke project "alarmeringstool" werken het Rode Kruis, Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, de GHOR Brabant Midden-West-Noord en vertegenwoordigers van zorginstellingen samen. In haar workshop neemt Jacinta Jansing ons mee in het proces: het zoeken naar een oplossing voor zorginstellingen in de avond, weekend en nacht als er een grote calamiteit plaatsvind. Ze gaat daarbij in op de volgende vragen:
3. Workshop Meer informatie volgt
2. Workshop Meer informatie volgt