Het IFV en het Nederlandse Rode Kruis organiseren op vrijdag 29 januari 2021 een webinar om de rol en positie van de burger in relatie tot zorgverlening en openbaar bestuur tijdens een crisis nader te onderzoeken. Het webinar vindt plaats van 13.00 tot uiterlijk 16.00 uur. Dit webinar is een opmaat naar de crisisweek, die later in 2021 moet gaan plaatsvinden.
Corona is momenteel de allesoverheersende gezondheidscrisis. Zorgverleners proberen hun schaarse capaciteit zo goed mogelijk te benutten. Het openbaar bestuur probeert de crisis in te dammen. En de burger? Die zien we in allerlei gedaanten en rollen: slachtoffer/patiënt, potentieel verspreider, mantelzorger en/of vrijwillig ondersteuner.
Het geheel vormt een ingewikkeld spanningsveld. Zorgverleners kunnen eigenlijk moeilijk uit de voeten met burgers, voor zover ze geen patiënt zijn. Dat burgers redzaam zijn, en zelf ook kunnen bijdragen aan de hulpverlening is zeker niet vanzelfsprekend. Het openbaar bestuur moet maatregelen treffen om de uitbraak aan te pakken en de samenleving ondertussen, zoveel als mogelijk, door te laten gaan. Daarin staan de burgers centraal. Maar zij hebben dan wel behoefte aan heldere informatie en aan een handelingsperspectief. Dit soort behoeftes spelen bij elke crisis, of dat nu een 'flitsramp' is of bij een langdurige (infectieziekten-)crisis zoals de coronacrisis. Dat vergt samenwerking van hulpdiensten en burgerhulp, verbinding van zorgsector en veiligheidsregio's, heldere crisiscommunicatie van overheid naar burgers, maar vooral inzicht hoe dit alles binnenkomt bij die burger. Hier zijn nog veel lessen te leren.
Het Nederlandse Rode Kruis en het IFV willen het initiatief nemen om samen met andere partners, in de 2e helft van 2021 uitgebreid in te gaan op deze thema's in de crisisweek. Tijdens deze crisisweek worden lokale, landelijke en internationale ervaringen bijeengebracht om zo de kennis over 'handelingsperspectieven in tijden van crisis' te vergroten en te delen. Daarbij zal een verbinding worden gelegd tussen de perspectieven; van hulpverleners, bestuurders en burgers en hun gedrag.
Dit webinar is een eerste aanzet om het thema te verkennen met het burgerperspectief centraal. Voor dit webinar van 29 januari 2021 hebben we aansprekende inleiders, die vanuit hun eigen ervaringen in zullen gaan op hun vragen als zorgverlener, bestuurder of burger.
De deelname aan dit webinar is gratis en het staat open voor professionals op strategisch, tactisch en operationeel niveau, werkzaam in de spoedeisende hulpverlening, GHOR, gemeenten/bevolkingszorg, Rode Kruis en andere vrijwilligersorganisaties. Na aanmelding ontvangen deelnemers een inlogcode en een handleiding om online deel te kunnen nemen.
Verdere informatie over inschrijving en het programma is te vinden op deze webpagina.
Bij deze willen wij u graag uitnodigen voor het webinar "Crisis, opgeschaalde zorg en de burger als bondgenoot", georganiseerd door het IFV en het Nederlandse Rode Kruis. Bekijk de uitnodiging. Mocht de link in de uitnodiging niet werken, kunt u ook hier klikken om u aan te melden voor het webinar.
Harald Veen (traumacirurg, verbonden aan Internationale Rode Kruis en WHO Emergency Medical Team Initiative)
Publieke gezondheidszorg en burgerRené Stumpel (DPG Gooi en Vecht, portefeuillehouder nazorg Raad van DPG’en)
Pandemie en quarantaine: de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Italie en de vraag wat er daarvan te leren valt.Ilja Leonard Pfeijffer (schrijver en publicist)
De overheid van de mensen, door de mensen, voor de mensen heeft de mensen hard nodig in crisistijd.Michel Dückers (bijzonder hoogleraar crisis, veiligheid en gezondheid Rijksuniversiteit Groningen, programmaleider rampen en milieudreigingen NIVEL, onderzoeker Arq)
Menno van Duin
Harald Veen
René Stumpel
Antoin Scholten
Ilja Leonard Pfeijffer
Michel Dückers