De wereld is sterk in beweging. In toenemende mate hebben we te maken met politieke instabiliteit, bestrijding van georganiseerde criminaliteit en effecten van klimaatverandering op veiligheid. Dit in combinatie met razendsnelle hoogwaardige technologieontwikkeling van onder meer geautomatiseerde onbemande systemen (UAS). Deze systemen gaan in deze context dan ook een steeds grotere rol spelen in onze samenleving.
Drones zijn in gebruik voor brandbestrijding, het goed in kaart brengen van bepaalde gebieden tijdens een crisis, het ongemerkt kunnen monitoren van bepaalde situaties en hulp bij reddingen (in zee). Dit is echter slechts een greep uit de vele denkbare toepassingen. Mede daarom zijn Defensie, de politie, de brandweer en de hulpdiensten druk bezig met de verdere integratie en het optimaliseren van het effectief gebruik van drones in hun dagelijkse bedrijfsvoering.
Drones kunnen ook een bedreiging voor de veiligheid vormen. Door onbewust onbekwaam handelen, maar ook met de bewuste intentie om kwaad te doen. Ook hier liggen belangrijke rollen voor Defensie en de publieke veiligheidsdiensten.
Medewerkers van Defensie, Politie, Brandweer, overige hulpdiensten én ontwikkelaars uit de high tech en drone-industrie die benieuwd zijn naar de laatste toepassingen van dronetechnologie in de defensie- en veiligheidssector, de ontwikkeling van de Europese regelgeving hiervoor en die op zoek zijn naar publieke en private organisaties om mee samen te werken om de veiligheid met en tegen drones een extra impuls te geven.
Om 10.00 uur welkom en opening. Deze dag wordt de start van verdere verdieping van het definiëren van doelstellingen en het aanjagen van nieuwe en bestaande samenwerkingsverbanden tussen de verschillende overheden en de Nederlandse industrie op het gebied van drones en counter drones. Sprekers geven vanuit het eigen werkveld hun visie over drones en counter drones. Benieuwd naar het ambitiedocument? Klik hier.Gedurende de dag is er ruimschoots gelegenheid om te netwerken of om demonstraties te volgen.
Bekijk hier het programma en de deelsessies.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met IFV Kennisevents, kennisevents@ifv.nl.
Deze dag wordt u aangeboden door:
In verband met COVID-19 volgen wij strikt de maatregelen van de Rijksoverheid en de adviezen van het RIVM op. Voor alle informatie over de huidige maatregelen verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid en het RIVM.
Opening en introductie
Dagvoorzitter IJle Stelstra (IFV)
Stephan Wevers (commandant Brandweer Twente)
Pieter-Jaap Aalbersberg (NCTV) onder voorbehoud
Gedurende de dag: static show
Drones vallen als "vliegende robots" onder de wet- en regelgeving voor luchtvaartuigen. In grote lijnen kan gesteld worden dat de regelgeving waar drones onder vallen ondanks alle goede bedoelingen van ook onze Nederlandse overheid sterk restrictief is voor professionele toepassingen. Beleid over de inzet van drones in civiele omstandigheden kan daarom niet los staan van de mogelijkheden die wet- en regelgeving daarvoor biedt. Tegelijkertijd moet de wet- en regelgeving juist ook weer volgend zijn aan landelijk en Europees beleid. Inmiddels zet Europa vol in op het mogelijk maken van dronetoepassingen. Waar tot op de dag van vandaag de afzonderlijke EU-lidstaten eigen (en vaak afwijkende) regels hebben voor drones, wordt op 1 januari 2021 de EU verordening van kracht waarmee de komende jaren voor alle EU landen dezelfde regelgeving voor drones moet gaan gelden. Een level playing field dus in de EU voor drones. En waar de huidige lokale regelgeving "rule based" is waarin expliciet wordt omschreven wat wel en niet is toegestaan, hanteert de EU-gedreven regelgeving een "risk based" benadering waarbij in principe alles mogelijk wordt, als de operatie maar veilig en verantwoord kan plaatsvinden onder een set van mitigerende maatregelen die passen bij het risico hiervan. Gaat deze nieuwe regelgeving werkelijk een vlucht geven aan de toepassing van drones? En wat betekent dit voor de mogelijkheden om drones te weren waar en wanneer deze niet welkom zijn?
Majoor Jan Hazes, Sr. beleidsadviseur bij de MLA en Wiebe de Jager, oprichter van Dronewatch, het grooste online blog over drones in Nederland, zullen hun licht laten schijnen over de aanstaande wijzigingen in de regelgeving voor drones en wat dit zal betekenen voor de ontwikkeling en toepassing hiervan in Nederland.
Space53 is het leidende innovatie-ecosysteem voor drones in Oost-Nederland. Overheden, kennisinstellingen, veiligheidspartijen en bedrijfsleven werken bij Space53 samen aan het ontwikkelen van baanbrekende dronetechnologie en -toepassingen waarmee de industrie een internationale marktpositie kan realiseren en een alternatief voor de nu dominante technologie uit de VS en (vooral) China kan bieden.
Werkelijk krachige toepassingen zijn niet alleen technisch of bedrijfseconomisch adequaat, maar moeten ook voldoen aan de randvoorwaarden die de maatschappij hieraan stelt. Dat gaat verder dan wet- en regelgeving. Ook ethische en sociale aspecten spelen hierbij een belangrijke rol. Space53 ontwikkelt daarom met de Readiness Tool een instrument waarmee toepassingen kunnen worden getoetst op al deze dimensies. Daarbij sluit het cluster ook de ogen niet voor de wens van de maatschappij om ongewenst dronegebruik tegen te gaan. Daarin zit een grote overlap met de behoefte van de veiligheidsspelers.
Tijdens de deelsessies bij Space53 wordt dieper ingegaan op de Readiness Tool, worden de mogelijkheden van automatische dronesystemen voor beveiligings- en inspectietoepassingen getoond en besproken en zullen teams uit bedrijfsleven en het veiligheidsdomein tonen wat de mogelijkheden zijn om ongewenst dronegebruik tegen te gaan.
Sinds 2017 werken Defensie, de Brandweer en de Politie nauw samen op het dronedossier. In september 2017 is hiervoor een intentieovereenkomst ondertekend. In deze workshop nemen we u mee in de operationele wereld vanuit de drie genoemde disciplines. We kijken terug op de dingen die we samen hebben bereikt en kijken vooruit wat we van plan zijn te gaan ontwikkelen in de komende jaren.
Als het weer het toelaat: diverse demonstraties van drones.