Het IFV verzorgt de examinering voor vele functies binnen de brandweer, bevolkingszorg, multidisciplinaire crisisbeheersing en GHOR en opgeschaalde zorg. Ook de examens voor Caribisch Nederland vallen onder de verantwoording van het IFV. Het IFV staat voor onafhankelijke examinering en garandeert de waarde van uw diploma's en certificaten.
Het is voor u van groot belang dat de kwaliteit van uw IFV diploma geborgd is. Daarom heeft het IFV het toezicht op de kwaliteit geïntegreerd in de organisatie van de examinering. Bij het ontwikkelen, organiseren en afnemen van examens zijn verschillende partijen betrokken. Onderwijskundigen en specialisten Vakbekwaamheid van het IFV ontwikkelen en actualiseren alle examenproducten. Het examenbureau is verantwoordelijk voor de administratieve organisatie van de examens en beantwoordt al uw vragen.
Veel examens legt u af bij de organisatie waar u uw opleiding volgt. Het IFV ziet toe op correcte organisatie van het examen door de bevoegde opleiders. Elk examen kent een door het IFV benoemde examencommissie, die meestal bestaat uit een of meer examinatoren en bij een aantal examens een voorzitter. De examencommissie beoordeelt u als kandidaat en zorgt voor een betrouwbare afname.
Om de kwaliteit van de afname van de examens te waarborgen, heeft het IFV o.a. onafhankelijke controleurs benoemd. Gemiddeld voert elke week een controleur een controle op een examen uit. De resultaten van een controle geven een beeld van de betrouwbaarheid van de uitgevoerde examens. Tot slot houdt Bureau Toezicht Examinering en Certificering (TEC) intern toezicht op de totstandkoming, kwaliteit en onafhankelijkheid van de (afname van de) examens.
Bent u op zoek naar concrete informatie over een examen, kijk dan bij de betreffende opleidingen van het IFV of bij de organisatie waar u uw opleiding volgt of gaat volgen. Daar vindt u alles wat u weten moet. Voor uw persoonlijke exameninformatie kunt u inloggen op MijnIFVexamens.
Informatie over afspraken die zijn gemaakt over het brandweeronderwijs en -examinering wordt op hoofdlijnen in het Onderwijs- en Examenreglement (OER) Brandweeronderwijs en bijbehorende uitvoeringsregelingen beschreven. Het OER Brandweeronderwijs en de regelingen gelden voor die brandweeropleidingen en proeven van bekwaamheid waarbij een deel van de examinering plaatsvindt door en op het opleidingsinstituut.
Onderwijs- en Examenreglement Brandweeronderwijs
Uitvoeringsregeling Inzage en bezwaar Brandweeronderwijs
Uitvoeringsregeling Vrijstellingen Brandweeronderwijs
Uitvoeringsregeling Aangepaste toets of examenonderdelen Brandweeronderwijs
Uitvoeringsregeling Onregelmatigheden en Fraude Brandweeronderwijs
Uitvoeringsregeling Herkansingen Brandweeronderwijs
Uitvoeringsregeling Accreditatie Brandweeronderwijs
Uitvoeringsregeling Commissie Toezicht Lokale Toetsing Brandweeronderwijs
Uitvoeringsregeling Benoemen actoren Brandweeronderwijs
Overgangsregeling brandweeropleidingen (OER)
Voor de overige opleidingen voor de brandweer, bevolkingszorg, multidisciplinaire crisisbeheersing en GHOR en opgeschaalde zorg is informatie over afspraken die gemaakt zijn over de examinering in hoofdlijnen beschreven in het Examenreglement en bijbehorende uitvoeringsregelingen.
Examenreglement
Uitvoeringsregeling Bezwaar en inzage
Uitvoeringsregeling Vrijstellingen
Uitvoeringsregeling Aangepast proeveonderdeel
Uitvoeringsregeling Fraude
Uitvoeringsregeling Herkansingen
Uitvoeringsregeling Caribisch Nederland
Uitvoeringsregeling accreditatie
Uitvoeringsregeling benoemen actoren
Aanvraag accreditatie locatie
Aanvraag accreditatie organisator
Aanvraag accreditatie aanbieder computersimulatie
Neem voor vragen over examinering contact op met ons examenbureau, e-mail examenbureau@ifv.nl.
Er zijn twee soorten vrijstellingen: standaard vrijstellingen en vrijstellingen op maat.
Instructeur
Docent
Manschap
Manschap a bedrijfsbrandweer
Bedrijfsbrandweer bevelvoerder
Bevelvoerder
Brandweerduiker
Naast standaard vrijstellingen is het mogelijk om een vrijstelling op maat aan te vragen. Dit kunt u doen door het formulier Vrijstelling op maat in te vullen. Bij de aanvraag dienen de volgende gegevens toegevoegd te worden:
De documenten kunnen naar tec@ifv.nl worden gestuurd.
Aan het in behandeling nemen van een vrijstelling op maat kunnen kosten verbonden zijn. Voorafgaand aan de opdrachtverstrekking worden deze kosten met de aanvrager afgestemd.
Kosten voor vrijstellingenDe kosten van een standaard vrijstellingsaanvraag zijn € 96 per proeveonderdeel. Na ontvangst van het formulier vrijstellingsaanvraag en de vereiste documenten ontvangt uw werkgever een factuur.
Waar kan ik het kwalificatiedossier met informatie over de functie vinden?
Bevolkingszorg: De kwalificatiedossiers en de opleiderskaders zijn te raadplegen via het dossier Bevolkingszorg - gemeente. Brandweer: De kwalificatiedossiers zijn te raadplegen via Kwaliteitsinstrumenten brandweerpersoneel. Opleidingskaders zijn te raadplegen via het overzicht opleidingen Brandweeracademie. Crisis Management: de kwalificatiedossiers zijn te raadplegen via Kennisplein Multidisciplinair opleiden trainen en oefenen (MOTO). Opleidingskaders zijn te raadplegen via het overzicht opleidingen Crisismanagement Academie. GHOR: De kwalificatiedossiers zijn te raadplegen via de informatie over de opleiding voor de betreffende functie. Opleidingskaders zijn te raadplegen via het overzicht opleidingen GHOR en opgeschaalde zorg.
Hoe meld ik mij aan voor een examen?
De organisator van het examen (meestal een opleidingsinstituut) meldt u aan.
Ik heb examen gedaan, wanneer kan ik de uitslag verwachten?
Het systeem stuurt u een e-mail met de voorlopige uitslag: voldoende of onvoldoende. Dit is een voorlopige uitslag, die u ook kunt zien als u inlogt op mijnexamens.ifv.nl. Zorg ervoor dat het e-mailadres klopt, zodat u de e-mail met de voorlopige uitslag niet mist. Naderhand checkt het IFV de beoordeling en stellen wij de definitieve uitslag vast.
Kan ik mijn examen inzien?
U heeft recht op inzage in de examenstukken. Hiervoor kunt u een verzoek indienen binnen twee weken na het bekend worden van de examenuitslag door het formulier Inzage in examenstukken te mailen naar examenbureau@ifv.nl. Als uw verzoek is ontvangen, neemt het IFV contact met u op om een afspraak voor de inzage te maken. Vervolgens ontvangt u een bevestiging van de gemaakte afspraak en richtlijnen voor de inzage. De inzage duurt een uur per examen en vindt plaats bij het IFV in Arnhem.
Hoe kan ik bezwaar maken tegen een examenuitslag?
U kunt binnen twee weken na bekendmaking van de examenuitslag bezwaar maken tegen de beoordeling van een examen via mijnexamens.ifv.nl (via tabblad "mijn opleidingen". Het bezwaar moet worden voorzien van uw motivatie.
Ik heb een opmerking over een examen. Waar kan ik die kwijt?
Uw opmerkingen zijn van harte welkom via examenbureau@ifv.nl.
Is het herkansen van een examen mogelijk?
Herkansen is mogelijk, maar niet eindeloos. Daarom bekijken we bij elke herkansing welke competenties u eventueel verder moet ontwikkelen om de slaagkans te vergroten, en welke omstandigheden van invloed waren op het zakken. Uw werkgever besluit of het wenselijk en/of zinvol is dat u een herkansing doet of niet.
Eerste herkansing: in het algemene mag u elk examenonderdeel één keer herkansen. De organisator kan u hiervoor opnieuw aanmelden via mijnexamens.ifv.nl. Praktijksimulaties kunt u herkansen na minimaal vijf werkdagen.
Vervolgherkansing praktijkexamens: bij de aanmelding voor een volgende herkansing krijgt de organisator een melding dat u al twee (of meer) pogingen heeft gehad. Hij kan dan via het IFV advies vragen met behulp van het formulier . Binnen twee weken adviseert het IFV de organisator en de werkgever op basis van uw eerdere examenresultaten. De organisator en/of werkgever kan altijd (met of zonder advies) een aanmelding voor herkansing doen via mijnexamens.ifv.nl.
Vervolgherkansing online examens: u kunt een online examen driemaal herkansen. Bij de aanmelding voor een vijfde examen krijgt de organisator een melding dat u al vier pogingen heeft gehad. De organisator moet bij de aanmelding voor een volgend online examen dan het formulier Aanvraag advies vervolgherkansing voegen, waarna een maattraject kan starten. Hieraan kunnen extra kosten verbonden zijn.
LET OP! Voor online examens geldt dat er standaard vier examens beschikbaar zijn. Als een organisator u toch aanmeldt zonder voorafgaand contact met het examenbureau, dan zal er geen examen beschikbaar zijn op de locatie.
Hoe vraag ik een aangepast examen aan?
Indien u een beperking heeft van auditieve, visuele of motorische aard, dan kan uw organisator een aanvraag indienen voor een aangepast proeve-onderdeel.
Indien u dyslexie of dyscalculie heeft, dan kan uw organisator een aanvraag indienen voor een dyslexie of dyscalculie versie van een geslotenvragentoets. Dit geldt voor alle geslotenvragentoetsen en openvragentoetsen. Voorwaarde is dat er een geldige verklaring overlegd wordt.
Voor meer informatie zie ook de Uitvoeringsregeling Aangepast proeve-onderdeel.
Hoe word ik examinator?
Er vindt een zorgvuldige selectie en benoeming plaats van examinatoren die de examens afnemen. Een aspirant-examinator wordt geselecteerd aan de hand van een profiel dat is vastgelegd in de IFV Uitvoeringsregeling benoemen actoren onder het Examenreglement (ER) of Onderwijs Examenreglement (OER). Hierin staan benoemingscriteria aan de praktijkervaring en opleiding. De examinator wordt na de selectie getraind en moet vervolgens een vakkundigheidstoets doen. Bij voldoende resultaat wordt de examinator voorgedragen aan Bureau TEC, dat vervolgens toetst of hij/zij voldoet aan de benoemingscriteria. Indien akkoord wordt de aspirant-examinator benoemd tot examinator voor de betreffende examens (met specificatie van soort examen). De benoeming wordt afgegeven voor een periode van drie jaar. Na 3 jaar kan verlening worden aangevraagd.
Is een examen verplicht?
In het besluit personeel Veiligheidsregio’s en het Besluit personeel brandweer BES staan de functies beschreven waarvoor het Rijk een diplomavereiste stelt. Voor functies met een diplomavereiste moet verplicht examen worden afgelegd om in aanmerking te komen voor een IFV diploma. Op dit moment zijn er alleen diplomavereiste voor 32 brandweerfuncties.
Waarmerken kopie diploma
Uw werkgever voorziet de kopie van uw originele diploma van een stempel en een handtekening en/of paraaf. Zodoende verklaart de werkgever dat u inderdaad beschikt over het diploma dat de basis is van de vrijstellingsaanvraag.
Ontvangst en registratie diploma
Als uw vrijstellingsaanvragen zijn betaald en toegekend en u voor de proeve-onderdelen een voldoende hebt behaald, krijgt u via de organisator of uw werkgever het diploma. Uw vrijstelling wordt geregistreerd onder uw persoonlijke geschiedenis in mijnexamens.ifv.nl.
Ik heb examen gedaan, wanneer kan ik mijn diploma verwachten?
Het IFV stuurt diploma's en certificaten iedere drie tot vier weken naar de organisator van het examen. Voordat u het IFV benadert, kunt u het beste eerst contact opnemen met de organisator van het examen.
Zit er een geldigheidsduur aan mijn diploma?
De geldigheid van een diploma is onbeperkt, tenzij anders vermeld op het diploma.
Worden mijn diploma's erkend in het buitenland?
Er bestaan verschillen tussen landen, waardoor het IFV u hierover alleen kan informeren en doorverwijzen. Als u naar een Europees land emigreert, kunt u via een Europese richtlijn het door u uitgeoefende beroep van brandweerman laten erkennen. Kijk voor meer informatie op www.beroepserkenning.nl. Als u vragen hebt over uw persoonlijke situatie, dan kunt u contact opnemen met het examenbureau IFV.
Ik ben mijn diploma kwijt, kan ik een nieuwe ontvangen?
U kunt een document aanvragen dat het origineel vervangt. Dit document wordt 'verklaring afgelegd examen' genoemd en heeft dezelfde waarde als het origineel. Het IFV kan alleen een verklaring afgeven voor diploma's en certificaten uit het brandweeronderwijs die zijn geregistreerd in mijnexamens.ifv.nl. Voor het aanvragen vult u het Aanvraagformulier Diploma of certificaat kwijt in. Het aanvragen van een verklaring kost € 46.
Ik ben mijn diploma van mavo, havo, vwo, hbo of universiteit kwijt. Wat kan ik doen?
U kunt een vervangend document aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs.
Mijn instructeurs specialisatie is verlopen. Kan ik de hercertificering verlengen?
U kunt uw hercertificering Instructeur specialisaties: duiken, persoonlijke bescherming, gaspakdrager en technische hulpverlening niet meer laten verlengen bij het IFV. Met ingang van 15 juli 2012 is door het toenmalige Nbbe, in samenspraak met het LOBO, het besluit genomen te stoppen met de examinering van de Instructeur specialisaties. Hiermee is ook de hercertificering niet meer mogelijk. Sinds eerder genoemde datum is het aan uw werkgever om uw vakbekwaamheid op het gebied van de specialisaties te onderhouden en aan te tonen.
FAQ Titel
FAQ Content
Het IFV verzorgt de organisatie en afnames van examens op het gebied van brandweer, bevolkingszorg, multidisciplinaire crisisbeheersing en GHOR en opgeschaalde zorg. Voor de volgende functies is het IFV verantwoordelijk voor de examens:
Het Bureau Toezicht, Examinering en Certificering van het IFV houdt toezicht op de kwaliteit en de onafhankelijkheid van examinering en certificering. Vanaf 2020 zijn alleen door het IFV gecertificeerde opleidingsinstituten voor de overheidsbrandweer bevoegd om IFV-toetsen en examens voor diplomering te organiseren. In het kader van certificering vinden periodiek audits plaats bij opleidingsinstituten. Het certificeren van de aanbieders van brandweeropleidingen voor de overheidsbrandweer maakt deel uit van de kwaliteitsketen voor het brandweeronderwijs. De basis voor deze kwaliteitsketen is in 2015 bestuurlijk vastgelegd in de Stelselnotitie Brandweeronderwijs. De certificering heeft een gemeenschappelijk doel: de kwaliteit van de opleidingsinstituten verbeteren en borgen en zo bijdragen aan uitstekend brandweeronderwijs en vakbekwaam brandweerpersoneel.
Het IFV heeft in nauwe samenwerking met het onderwijsveld een normenkader ontwikkeld: het waarderingskader Kwaliteit Aanbieders Brandweeropleidingen (KAB). Dit waarderingskader is bedoeld voor alle opleidingsinstituten die brandweeronderwijs voor de overheidsbrandweer verzorgen dat leidt tot diplomering. Met het waarderingskader kan een opleidingsinstituut door middel van een zelfevaluatie vaststellen wat goed gaat (volgens de norm) en wat beter kan. Om in aanmerking te komen voor certificering als opleidingsinstituut voert het IFV een audit uit. Een auditteam bestudeert de zelfevaluatie en de onderliggende documenten. Ook vindt er een kantooronderzoek plaats waarbij het auditteam gesprekken voert met medewerkers en deelnemers. Op basis hiervan wordt vastgesteld waar het opleidingsinstituut staat ten opzichte van de norm van het waarderingskader. Op advies van het IFV Onderwijscuratorium is eind 2018 voorwaardelijk gesteld dat de commissie Toezicht Lokale Toetsing (TLT) een audit moet doorlopen met voldoende resultaat, voordat de audit van een opleidingsinstituut kan worden uitgevoerd. De audit van de commissie wordt door Bureau TEC uitgevoerd. Naar aanleiding van de evaluatie van de initiële audits met de opleidingsinstituten en het IFV onderwijscuratorium wordt er bij de hercertificering vanaf 2020 gewerkt met een meer waarderende benadering in de audit, met de inzet op het lerend vermogen en verbeteren van de organisatie. De handleiding, zelfevaluatie en het certificeringsreglement zijn aangepast op deze wijzigingen in de auditsystematiek.
Vanaf 2020 zijn alleen door het IFV gecertificeerde opleidingsinstituten bevoegd om IFV-toetsen en examens voor diplomering voor overheidsbrandweerfuncties te organiseren.
Vragen of meer informatie?Neem voor vragen over het certificeren contact op met Bureau Toezicht, Examinering en Certificering van het IFV, e-mail tec@ifv.nl.
Handleiding Toetsing Kwaliteit Aanbieders Brandweeropleidingen (KAB) versie 3.2.)IFV Certificeringsreglement Kwaliteit Aanbieders Brandweeropleidingen (versie 1.2.)IFV Format zelfevaluatie waarderingskader 3.2. opleidingsinstituutIFV Format zelfevaluatie waarderingskader 3.2. commissie TLTIFV Overgangstermijn Certificering KAB Gecertificeerde opleidingsinstituten
De certificerende instelling IFV (CI-IFV) heeft als wettelijke taak het toezicht houden op en (her)certificeren van personen.
Bij bepaalde risicovolle beroepsactiviteiten gelden regels rondom persoonscertificatie. Die regels zijn bedoeld om de vakbekwaamheid van personen met deze beroepen te borgen. Het werken onder overdruk is zo’n risicovolle beroepsactiviteit. Onder werken onder overdruk wordt verstaan: duikarbeid, caissonarbeid en overige arbeid onder overdruk. Werken onder overdruk is in Nederland dan ook geregeld in de Arbowet en -regelgeving.
De vakbekwaamheid van personen met een duikfunctie wordt volgens wettelijke afspraken gecontroleerd. Dat gebeurt door een certificerende instelling (CI). De sector Werken onder overdruk (SWOD) kent drie CI’s. De CI-IFV is door de overheid aangewezen als certificerende instelling voor duikarbeid bij de brandweer. Verder zijn er de CI-DDS (Defensie, Politie en Douane) en de NDC-CI (civiel). Op de webpagina Betrokken instanties is meer informatie en een link naar de websites van deze CI’s te vinden.
De drie CI’s werken samen in de Stichting Werken onder Overdruk (SWOD). Meer informatie over de nationale context van de persoonscertificatie bij duikarbeid vindt u op de website van de Stichting Werken onder Overdruk.
Meer informatie over de taken van de CI-IFV en de procedures rondom (her)certificatie? Antwoorden op veelgestelde vragen? Lees dan de uitgebreide informatie, met name bedoeld voor duikcoördinatoren en certificaathouders (duikers en duikploegleiders bij de brandweer).
Lees de uitgebreide informatie over de certificerende instelling IFV