Sinds 4 januari 2016 is in Nederland de werkwijze voor geneeskundige hulpverlening bij grote incidenten veranderd en heeft het model voor Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB) de Geneeskundige Combinatie (GNK-C) vervangen. GGB kenmerkt zich door optimaal gebruik te maken van bestaande capaciteit. Het sluit aan op de dagelijkse hulpverlening door ambulancezorg en traumateams. Bij grote incidenten zorgt GGB ervoor dat extra capaciteit wordt ingezet vanuit de reguliere zorgverlening. Dit zorgt voor een snelle inzetmogelijkheid en een flexibele werkwijze, die ook nog eens goedkoper is dan het oude model.
Het IFV heeft voor GGB onder meer de logistieke voorzieningen opgeleverd: samen met het Rode Kruis zijn de voertuigen met uitrusting ontwikkeld en aangeschaft, 25 units voor de 25 noodhulpteams. Hetzelfde is gedaan samen met Ambulancezorg Nederland (AZN) voor de 38 calamiteitenteams van de Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV).Vanuit het IFV is voor GGB een leidraad ontwikkeld: Hierin wordt de werking van het GGB-model in brede zin toegelicht, verwijzend naar de procedures van de partijen. Een belangrijk aspect vormt de inrichting van de koppelvlakken: de plekken waar de verschillende GGB-partijen moeten samenwerken. Last but nog least heeft het IFV het programma GGB gefaciliteerd met het leveren van:
In 2016 is het IFV gestart met de ondersteuning van GGD GHOR Nederland bij de doorontwikkeling van GGB. De basis voor de doorontwikkeling ligt bij de veiligheidsregio’s in het land en wordt opgehaald in de diverse netwerken, we noemen dit de vraagaggregatie. Hiervoor is dit jaar de functie van netwerkregisseur in het leven geroepen. Het afgelopen jaar zijn de wensen voor doorontwikkeling uitgevraagd in de diverse netwerken, ook bij de ketenpartners AZN, het Rode Kruis en het Landelijk netwerk Acute Zorg (LNAZ). De wensen zijn vertaald naar producten en resultaten. Met de ketenpartners en diverse expertgroepen in het land wordt uitwerking gegeven aan het opleveren van deze producten. Een cyclus die zich jaarlijks herhaalt en die onder regie van GGD GHOR Nederland plaatsvindt. Behalve het organiseren van de vraag, organiseert het IFV ook het tot stand komen van het aanbod. Het aanbod wordt in gezamenlijkheid geleverd door de ketenpartners (waaronder het IFV) en zo nodig door marktpartijen. De netwerkregisseur ziet erop toe dat de ontwikkeling van het aanbod congruent is met de vraag uit het land.