Auteur: Vina Wijkhuijs
Op zondagmiddag 28 augustus 2016 breekt er in verzorgingshuis Nieulande te Krabbendijke brand uit. Hoewel de omvang van de brand beperkt blijft, komen er als gevolg van de brand drie bewoners om het leven. De ontsteltenis in het Zeeuwse dorp, een kleine en ook hechte gemeenschap van 4400 inwoners, is groot. Medewerkers van de zorginstelling zijn die middag en avond volop in touw om de gevolgen van de brand voor de bewoners te verzachten. Zij kunnen daarbij rekenen op steun van de lokale bevolking, de gemeente en de veiligheidsregio.In dit hoofdstuk wordt de brand in Krabbendijke beschouwd aan de hand van het volgende dilemma: Blijf je op afstand of ga je ernaartoe? In bepaalde gevallen kunnen mensen (of het nu professionele hulpverleners, omstanders of bestuurders zijn) heel spontaan tot actie overgaan, maar soms is het verstandig dat juist niet te doen. In calamiteitenplannen en protocollen is vastgelegd hoe in dit soort situaties te handelen en ook wat van de bestuurlijk verantwoordelijken wordt verwacht. Toch vraagt het in een concrete situatie telkens weer een afweging of het beter is de procedure te volgen of niet.Ten behoeve van dit hoofdstuk is gesproken met respectievelijk de directeur en de crisiscoördinator van Zorggroep Ter Weel (de organisatie die het betreffende verzorgingshuis beheert) en met de waarnemend burgemeester van Reimerswaal, waar Krabbendijke onder valt. Daarnaast is gebruikgemaakt van evaluatierapporten van Veiligheidsregio Zeeland en van een speciale uitgave van ’t Klinket, het bewonersblad van de zorginstelling, waarin de ervaringen van verschillende direct betrokkenen zijn samengebracht.
Dit hoofdstuk komt uit de Lessen uit crises en mini-crises 2016 van het lectoraat Crisisbeheersing. In deze vijfde editie in de reeks worden vijftien bijzondere gebeurtenissen uit het jaar 2016 beschreven en beschouwd. In elk hoofdstuk wordt getracht een dilemma of thema bloot te leggen dat ook in toekomstige situaties een rol zou kunnen spelen. Bestuurders en professionals werkzaam op het terrein van crisisbeheersing en veiligheidsmanagement kunnen hier hun voordeel mee doen. In het inleidende hoofdstuk worden de rode draden uit de casus belicht. Centrale thema's zijn: omgaan met onzekerheid en met maatschappelijke en politieke onrust, de rol van veiligheidsregio's, ketenpartners en burgers, de juridische en financiële verwikkelingen die na (mini-)crises volgen en het belang van continuïteit.
ZPC: De brand in Krabbendijke: een nachtmerrie voor elk verzorgingshuisOmroep Zeeland: Bejaarde zussen aan dood ontsnapt
COT: Brand in zorgcentrum De Geinsche Hof Zorgcentrum Ter Weel: extra uitgave 't Klinket