Vanuit het lectoraat crisisbeheersing en andere afdelingen van het IFV zijn verschillende publicaties, blogs, netwerkkaarten, kennispublicaties en andere producten verschenen over Covid-19 en infectieziekten in het algemeen. Hieronder vindt u een overzicht van deze producten.
De maatregelen die zijn genomen om het aantal besmettingen met het COVID-19-virus te beheersen, zijn veelal van invloed (geweest) op het gemeentelijk beleid. Hierdoor zijn in vrijwel alle gemeenten crisisteams of overleggremia ingericht, waar bevolkingszorg een vaste plaats aan tafel heeft. Daarnaast is bevolkingszorg vertegenwoordigd in de regionale crisisoverleggen. Voor het lectoraat Crisisbeheersing is dit reden geweest om een inventarisatie te starten naar de rol van bevolkingszorg in de coronacrisis.Het beeld dat naar voren komt in deze inventarisatie toont een aantal overeenkomsten, maar ook enkele significante verschillen tussen de verschillende veiligheidsregio's en inliggende gemeenten.
Bijna 50 experts geven hun visie op mogelijke effecten en gevolgen van coronacrisis. De aanpak van de coronacrisis werd sterk gebaseerd op adviezen van het OMT dat zich primair richt op de bestrijding van de corona-uitbraak. De crisis gaat echter niet alleen over het managen van de pandemie, maar ook over het managen van de gevolgen en effecten van deze crisis. Daarom heeft het lectoraat Crisisbeheersing in een samenwerking met TNO een uitvraag gedaan onder (wetenschappelijke) experts naar hun visie op mogelijke effecten en gevolgen van de crisis. Op de uitvraag hebben bijna vijftig experts gereageerd. Deze reacties zijn aangevuld met relevante uitspraken van experts in kranten.
Directeuren Publieke Gezondheid en experts werkzaam bij de GHOR-organisaties zijn geïnterviewd om meer inzicht te krijgen in de praktijk en hun visie op zorgcontinuïteit. Deze observaties bieden mogelijk lessen voor een eventuele tweede piek van COVID-19 of voor andere toekomstige uitbraken van nieuwe infectieziekten. Een infectieziekte-uitbraak heeft invloed op zowel de zorgvraag als het zorgaanbod in de hele zorgketen: de preventieve en curatieve zorg en de verzorging van mensen in hun thuissituatie en in zorginstellingen. Een uitbraak als deze, die zoveel mensen raakt, is in Nederland ongekend en daarmee voor veel betrokkenen een enorme uitdaging qua crisisbeheersing en zorgcontinuïteit.
Hoe hebben burgemeesters de coronacrisis tot nu toe ervaren en wat zijn hun grootste zorgen? Onderzoekers van het lectoraat Crisisbeheersing van het IFV vroegen het opnieuw aan twintig burgemeesters met wie zij eerder spraken. "We zijn inmiddels een aantal weken verder en waar het nu om gaat is dat burgemeesters oog hebben voor zowel de nazorg en de gevolgen die de coronacrisis nu reeds heeft en tegelijkertijd wegbereiders zijn van de terugkeer van reguliere gemeentelijke processen. Daarmee wordt veel van burgemeesters gevraagd. Zij zullen zich moeten zien te ontpoppen tot simultaanschakers", aldus lector Crisisbeheersing Menno van Duin.
Onderzoekers van het lectoraat voerden ruim veertig gesprekken met direct betrokkenen van acht veiligheidsregio's. Het beeld dat naar voren komt, toont een groot aantal overeenkomsten, maar ook verschillen tussen de veiligheidsregio's. Zo werden niet alle regio's op hetzelfde moment met de problemen geconfronteerd. De regio's zaten onderling 'in een andere film'.
Om het LOT-C inzicht te verschaffen in de vraagstukken die in gemeenten leven, heeft eind maart – in de periode van 22 maart tot en met 1 april – een (eerste) reeks interviews plaatsgevonden met burgemeesters van twintig gemeenten. Met de reeks gesprekken is beoogd antwoord te geven op de volgende vraag: Hoe hebben de burgemeesters de coronacrisis tot nu toe ervaren en wat zijn hun grootste zorgen?
Homepage coronavirus Covid-19