Op 13 juni jl. kwamen, gestimuleerd door het Landelijk Expertisecentrum BrandweerBRZO, enkele kopstukken uit de veiligheidsregio’s en de Nederlandse chemieclusters bij elkaar, om met elkaar van gedachten te wisselen over industriële veiligheid en de rol die de onderlinge samenwerking daarin kan vervullen. Deze ‘haardvuursessie’ tijdens een diner in Kasteel Cammingha bleek succesvol! Een impressie.
Het Landelijk Expertisecentrum BrandweerBRZO organiseert van tijd tot tijd zogenaamde haardvuursessies. Die hebben tot doel om in een informele sfeer vraagstukken te bediscussiëren met verschillende belanghebbenden. Dit alles zonder last of ruggenspraak. De opzet van de bijeenkomsten is daarom kleinschalig, informeel en besloten (aanwezigen worden op naam gevraagd, er worden geen notulen gemaakt).
Nils Rosmuller, lector Transportveiligheid bij het IFV, trapte de bijeenkomst af[1] en faciliteerde de haardvuursessie. De aanleiding voor de bijeenkomst is de constatering dat er tal van initiatieven lopen op het gebied van (publiek-private) samenwerking, maar dat die initiatieven niet overal soepel lopen. Het doel van de sessie was de onderlinge contacten tussen het bedrijfsleven en de veiligheidsregio’s verder te verstevigen en opgedane ervaringen rond publiek-private samenwerking te delen.
Twee keynote speakers inspireerden de aanwezigen[1] om met elkaar in twee gesprekstafels het onderwerp van samenwerking verder uit te diepen. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb stimuleerde de aanwezigen om serieus werk te maken van veiligheid in het algemeen en de samenwerking tussen publieke en private partijen in het bijzonder. Als burgemeester sta je voor de veiligheid van ‘jouw burgers’. Het publiek vertrouwen is dus cruciaal, en daarmee ook een ‘sterk wapen’ voor de burgemeester. Transparantie en het goed organiseren van de incidentbestrijding zijn hierbij van essentieel belang. Steven Lak, voorzitter van Deltalinqs, besprak in een gloedvol betoog de kansen voor publiek private samenwerking in de Rotterdamse Haven. Deze kansen en ook de ervaringen ermee zijn in het Rotterdamse talrijk (meer dan twintig initiatieven) en zijn breder dan enkel veiligheid. De aanloop naar zo’n PPS kent per definitie wrijving en obstakels, zoals discussie over verantwoordelijkheden en bevoegdheden, middelen en taken. Desalniettemin is zijn stellige overtuiging dat publiek-private samenwerking een efficiënt construct is en leidt tot betere eindresultaten. De tafelgesprekken werden benut voor nadere kennismaking en uitwisseling van ervaringen over het verloop van de opzet van nieuwe samenwerkingsverbanden en de ervaringen van reeds bestaande PPS-constructies. De conclusie op hoofdlijnen is dat, ongeacht in welke fase van ontwikkeling de samenwerking zich bevindt, het gaat om de bereidheid van sleutelfiguren die op deze dossiers werken. “Als de sleutelpersonen echt willen, is er veel mogelijk.”
Tijdens de haardvuursessie zijn verbindingen gelegd binnen en tussen de chemieclusters en de veiligheidsregio’s. De toegevoegde waarde van PPS werd duidelijk onderkend door de aanwezigen. Duidelijk is dat voor de inrichting van een PPS maatwerk nodig is en dat daarbij uiteenlopende factoren een rol spelen. Dat zijn in ieder geval het aantal, de aard en de omvang van de activiteiten met gevaarlijke stoffen. Financiering blijft ook bij maatwerk een ‘heikel’ punt. Echter, waar een wil is een weg. Mensen met lef en wilskracht zijn nodig om die samenwerking van de grond te krijgen. In een wat verder gevorderd stadium hebben ook juristen een rol te spelen.
Het IFV heeft in 2018-2019 onderzocht op welke wijze de overheidsbrandweer landelijk kan samenwerken met bedrijfsbrandweren bij het bestrijden van grote industriële incidenten. Door landelijk samen te werken zijn deze incidenten sneller en effectiever te bestrijden. Meer informatie >>
1 Deze haardvuursessie is inhoudelijk voorbereid door Peter Bareman (VNCI), Sandra de Bont (VOTOB), Erwin de Bruin (programmamanager LEC BrandweerBRZO), Alwie Halman (Shell), Roger Slegt (Exxon Mobile) en Nils Rosmuller (IFV).
2 Aanwezig vanuit de chemie-clusters: Johan Visser (sitemanager Akzo Chemiepark Delfzijl), Michiel de Brauw (Chief Financial Officer (CFO) Havenbedrijf Amsterdam), Doug McKnight (Responsible Care Leader, DOW Benelux), Hans Leppink (Business Unit Manager Fire Brigade & Security Chemelot), Steven Lak (voorzitter Deltalinqs), Jos van Winssen (general manager Shell Pernis), Manon Baartmans (Programmamanager Commerciële Exploitatie Havenbedrijf Moerdijk), Nils Bosma (voorzitter VNO-NCW werkgroep Externe Veiligheid),
Aanwezig vanuit de veiligheidregio's: Anton Slofstra (Portefeuillehouder PPS in de Raad Brandweercommandanten, en directeur VGGM), Erwin Broerse (manager R&C VR Zeeland), Arjen Littooij (directeur VRR), Tijs van Lieshout (directeur VR Midden- en West-Brabant), Michiel de Brauw (Port of Amsterdam), Joost Botterweg (programma directeur Brandweer Zuid-Limburg).
Verder aanwezig: Jaap Hoogcarspel (secretaris Roadmap 4 Duurzame Veiligheid 2030, chemische Clusters).