Deze handreiking is bedoeld voor Elektriciteit Opslag Systemen (EOS) met een geïnstalleerde minimale capaciteit groter of gelijk aan 20 kWh (grootverbruikgrens) op basis van lithium Ion batterijen (Libat) met fluorhoudende elektrolyt. De handreiking start met uitleg over de toepassing, gebruik en gevaren van lithium-ion-accu’s en batterijen en geeft vervolgens aanbevelingen over maatregelen voor de veilige plaatsing en gebruik van een EOS.
Deze handreiking is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij EOS voor wat betreft plaatsing en vergunningverlening zoals producenten, leveranciers, eigenaren, gemeenten, veiligheidsregio’s, netbeheerders etcetera.
Deze handreiking zal worden vervangen op het moment dat de geplande PGS 37 (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) over dit onderwerp gereed is en kan dienen als eerste aanzet tot een PGS. Deze handreiking is samengesteld door Veiligheidsregio’s Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond en het Landelijk Informatiepunt Ongevallen Gevaarlijke Stoffen en is geen officieel PGS-document. Vragen of opmerkingen kunnen worden gestuurd aan LIOGS@vr-rr.nl.
De Handreiking Energie Opslag Systemen van de VRR, VRH en LIOGS is geactualiseerd (september 2020). De meest in het oog springende aanpassingen in de huidige versie ten opzichte van de vorige versie betreffen:
Daarnaast wordt meer rekening gehouden met reeds aanwezige voorzieningen in relatie tot plaatsingseisen aan EOS'en. In november 2020 is de ondergrens aangepast van 25 naar 20 kWh.
Ook voor kleinschalige Elektriciteit Opslag Systemen (EOS'en) is een handreiking opgesteld met tien concrete tips voor de gebruikers. Deze kleinschalige EOS'en worden gedefinieerd als een EOS met een capaciteit tussen 3 en 20 kWh. Naast tips voor de gebruiker bevat de uitgave adviezen voor veiligheidsregio's, verzekeraars en het bevoegd gezag.
Downloaden