In 2009 veroorzaakte de Mexicaanse griep, officieel nieuwe influenza A (H1N1), een pandemie. Het virus behoorde tot een nieuwe stam van het H1N1-varkensgriepvirus en had zijn oorsprong in Mexico in maart 2009. Het virus werd voor het eerst in Mexico ontdekt en breidde zich in april uit naar de Verenigde Staten en daarna ook naar andere landen.
Op 30 april werd het eerste Nederlandse geval gemeld. Op 11 juni 2009 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak van nieuwe influenza A(H1N1) tot een pandemie. Vanaf 25 april 2009 gold voor de nieuwe influenza A(H1N1) in Nederland een categorie A meldingsplicht, dat wil zeggen: direct melden bij verdenking. Het beleid was gericht op het zo lang mogelijk uitstellen van transmissie van het virus in Nederland om daarmee tijd te winnen voor een betere voorbereiding op epidemische verspreiding, met name in verband met de productie van een vaccin en logistieke voorbereiding op de hoge belasting van de gezondheidszorg. Toen duidelijk werd dat er desondanks verspreiding van het virus in Nederland plaatsvond, werd het beleid aangepast naar het beperken van complicaties en sterfte door middel van snelle behandeling van kwetsbare patiënten.( Bron: ntvg De nieuwe influenze A epidemie in Nederland)
Het nieuwe virus zou zeer gevaarlijk zijn, veel dodelijke slachtoffers eisen en ontwrichting van de samenleving veroorzaken. Voor de media was de griep vervolgens maandenlang een groot nieuwsonderwerp dat vaak de voorpagina’s domineerde. De overheid sloeg 34 miljoen griepvaccins in en organiseerde een massale inentingscampagne voor risicogroepen om de verspreiding van de griep tegen te gaan. Na verloop van tijd bleek de Mexicaanse griep een tamelijk milde epidemie te zijn, waar uiteindelijk 63 mensen in Nederland aan overleden, van wie vijf geen ‘onderliggend lijden’ hadden. Bron: NCTV Mexicaanse griep in Nederland)
In dit dossieritem vindt u een overzicht van een aantal publicaties en (onderzoeks)rapporten die n.a.v. de uitbraak van H1N1 (Mexicaanse griep) zijn verschenen.
EC: Assessment Report on the EU-wide Response to Pandemic (H1N1) 2009
Aim of research:The aim of the review is to examine the response at MS and EC level to the first four months of the pandemic (H1N1) 2009 from 24 April to 31 August 2009.Objectives
IGZ en IOOV: GHOR-bureaus tijdens Mexicaanse griep onvoldoende zichtbaar
Onderzoeksvragen:De centrale onderzoeksvraag voor de evaluatie luidt: Hoe heeft de GHOR haar (wettelijke) taken uitgevoerd bij de voorbereiding op en de aanpak van de Mexicaanse griep? Deze centrale vraag is uitgesplitst in drie hoofdvragen:
Ministerie VWS: Evaluatie aanpak nieuwe influenza (H1N1 - Mexicaanse griep)
Doel onderzoek:Een ‘brede (proces)evaluatie zodat inzicht wordt gecreëerd in het functioneren van de bestuurlijke keten in algemene zin’. Daarbij werd in het bijzonder gekeken naar de besluitvorming rond de volgende thema’s:
Ministerie VWS: Chronologisch overzicht van de Nieuwe Influenza A (H1N1) 2009 2010 pandemie en de reactie van het Cib RIVM
Doel onderzoek:Doel van dit rapport is om de vele gebeurtenissen en maatregelen rond de Nieuwe Influenza A (H1N1)-pandemie vanuit het oogpunt van het Centrum Infectieziektebestrijding op een overzichtelijke wijze chronologisch in kaart te brengen. Het is geschreven voor beleidsmakers en professionals die betrokken waren bij de bestrijding van (de gevolgen van) deze pandemie.
NCC en RIVM: Mexicaanse griep in Nederland - Berichtgeving, verontrusting en publieksreactiesOnderzoeksvragen:
WHO: Pandemic influenza A (H1N1)Aim of research:This report highlights the ways in which WHO drew upon its resources, the impact of its activities and the ways in which it has used these opportunities to improve future responses. It is presented in four sections: