De energietransitie heeft een grote impact op de fysieke leefomgeving in Nederland. De ontwikkelingen op het gebied van innovatieve (duurzame) energiebronnen en energiedragers gaan razendsnel. Maar wat zijn de veiligheids- en gezondheidsconsequenties hiervan?
Met het oog op de komst van de Omgevingswet en ingegeven door de Nationale Omgevingsvisie heeft het IFV in 2018 het Infoblad Energietransitie opgesteld. Het infoblad is onlangs geactualiseerd: het hoofdstuk over waterstof is uitgebreid en er is een hoofdstuk over kooldioxide toegevoegd.
Het Infoblad energietransitie biedt adviseurs van veiligheidsregio’s handvatten om regionaal/lokaal - vroegtijdig in het planvormingsproces - het gesprek aan te gaan over veiligheidsrisico’s in relatie tot ontwikkelingen in de energietransitie. Het IFV heeft hiervoor een verkenning gedaan van mogelijke risico’s voor de fysieke veiligheid van enkele duurzame energiebronnen en energiedragers, alsmede van de ontwikkelingen op het gebied van (her)gebruik van CO2.
In navolging van het klimaatakkoord van Parijs heeft het kabinet zich ten doel gesteld om de Nederlandse CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Uiterlijk 2050 moet de CO2-uitstoot met 80-95 % zijn teruggedrongen. Om dit doel te verwezenlijken, is een transitie naar (meer) duurzame bronnen van energie essentieel (in plaats van fossiele bronnen).
Het Infoblad energietransitie geeft een overzicht van de veiligheidsrisico's van geothermie, windenergie, biomassa, zonne-energie, waterstof, batterijen en kooldioxide. In onderstaande tabel worden de ontwikkelingen en de bijbehorende risico’s beknopt belicht.
Risico's
Kooldioxide
NOS journaal: Zelf geknutselde batterijen, waterstof in de tuin: verduurzaming kan onveilig zijnNPO Start: NOS journaal
Infoblad mobiliteit voor veiligheidsregio's Infoblad circulaire economie
https://www.ifv.nl/kennisplein/Paginas/Energietransitie.aspx
Lectoraat Energie- en transportveiligheid
Downloaden