Tijdens de Brzo-inspecties in 2019 zullen de inspectieteams hun focus richten op ageing. Brzo-inspecteurs van de veiligheidsregio's richten zich op passieve brandbeveiligingssystemen. Deze pagina geeft Brzo-inspecteurs en Brzo-bedrijven achtergrondinformatie over dit thema.
Het LEC BrandweerBRZO heeft een kennisdocument "Beoordeling van Passieve Brandbeveiliging bij Brzo-bedrijven" laten opstellen waar zowel Brzo-inspecteurs als bedrijven hun informatie kunnen uithalen. De inspecteurs zijn tijdens trainingen in de regio's geïnformeerd over de aanstaande thema-inspecties. In de trainingen is uitgelegd wat passieve brandbeveiligingssystemen zijn, hoe ze functioneren, wat ze beschermen, maar er zijn ook veel voorbeelden getoond van hoe schades aan pbb er uit kunnen zien. Ook is ingegaan op certificering, inspectie en reparatie van pbb. Tijdens de BrandweerBRZO netwerkdag van 8 november gaf de auteur van het kennisdocument, dr. Simon Thurlbeck, een college over dit onderwerp. Vertegenwoordigers van de brancheorganisaties VNCI, VNPI en Votob waren hierbij ook aanwezig.
Foto's: Megin Zondervan
Passieve brandbeveiligingssystemen spelen een belangrijke rol in het beperken van het restrisico, dat overblijft na een veilige ontwerpfase en toepassing van actieve brandbeveiligingssystemen. Het zwaartepunt van veiligheidsinvesteringen bij bedrijven ligt op actieve systemen, zoals detectie- en blusinstallaties. Die zijn het meest zichtbaar en krijgen doorgaans bij Brzo-inspecties ook de meeste aandacht. Een punt van zorg is dat bedrijven niet altijd de staat van onderhoud van passieve systemen intact houden en dat soms onbekend is wat de restlevensduur is en wie erover gaat. Daar komt bij dat van buitenaf niet altijd goed te zien is hoe de 'onderhuidse' staat van een leiding- of constructiecoating of isolatiemantel is. Aanleiding voor het LEC BrandweerBRZO om hier op in te zetten.
De onderstaande hoofdvragen zijn geformuleerd en de antwoorden daarop zullen gedurende het jaar worden gemonitord. De coördinatoren van de Brzo-samenwerkingsgebieden zullen met elkaar spreken over de resultaten en voortgang.
Ageing passieve brandbeveiliging (PBB)
1
Maakt de inrichting gebruik van passieve brandbeveiliging?
2
Indien géén PBB aanwezig:
Had dit wel gemoeten volgens hun eigen beleid of was dit wel noodzakelijk gezien de uitgevoerde risico-studies? (VBS ii)
3
Heeft de inrichting beleidsmatig vastgelegd of en hoe PBB wordt toegepast? (PBZO)
4
Zijn de toegepaste PBB passend bij de brandscenario's van de installatie?
5
Wordt PBB periodiek geïnspecteerd en onderhouden? (VBS iii)
6
Zijn de tijdens (onderhouds)inspecties gevonden afwijkingen op juiste wijze hersteld? (VBS iii)
7
Toont de PBB tekenen van schade die de prestaties zodanig nadelig kunnen beïnvloeden dat PBB hersteld moet worden? (VBS iii)
Als u graag meer informatie over dit thema krijgt dan kunt u contact opnemen met de projectleider of een van de trainers:
Downloaden