Informatiegestuurd werken speelt een steeds grotere rol om te komen tot een veiliger en weerbaarder Nederland. Het Kenniscentrum Informatiegestuurde Veiligheid van het IFV biedt de veiligheidsregio's en hun crisispartners kennis, techniek en ondersteuning op het gebied van business intelligence (BI), data en data-analyse. Hierdoor kunnen zij hun taken beter voorbereiden en uitvoeren. Bij dit alles is samenwerking het sleutelwoord: wij verbinden en combineren de expertise van onze crisispartners met onze eigen kennis en kunde.
Informatiegestuurd werken, waaronder BI, kan helpen om:
Het kenniscentrum biedt dashboards, data, techniek, onderzoek en opleidingen aan. Bekijk voor meer informatie het tabblad Producten.
Op dit moment zijn op het portal Kerncijfers Veiligheidsregio's gegevens beschikbaar over:
Voor vragen over regionale kerncijfers kunt u bij de betreffende veiligheidsregio terecht.Media kunnen hun vragen stellen aan een IFV-woordvoerder, die bereikbaar is via telefoon 026 355 24 00.Overige vragen kunt u sturen naar info@ifv.nl.
Veiligheidsregio's en andere crisispartners kunnen bij ons terecht voor:
Dit betreft actuele en relevante gegevens, die zijn gevalideerd, geanalyseerd en voorzien van betekenis. We kunnen open of besloten, beveiligde data leveren voor regiospecifieke of landelijke onderwerpen.
De data is in dashboards gevisualiseerd op het portal Kerncijfers Veiligheidsregio's. De dashboards hebben als doel de samenleving te informeren, onder andere over fatale woningbranden, reddingen bij brand en kerncijfers incidenten.
Desgewenst kunnen we veiligheidsregio's en andere crisispartners ondersteunen bij het ontwikkelen van besloten regiospecifieke dashboards. Hiermee kunnen crisispartners hun eigen processen verbeteren.
Het gaat hierbij om (geautomatiseerde) analyses van data op databronnen en om het delen van de relevante kennis met onze crisispartners. We ondersteunen graag bij (innovatieve) onderzoeksvraagstukken op het gebied van brandweerzorg en crisisbeheersing.
Daarnaast kan met data-science de groeiende hoeveelheid beschikbare data omgezet worden in waarde. Diverse (statistische) methoden, processen, systemen en visualisaties kunnen worden ingezet om patronen te ontdekken en tot inzichten te komen. Deze patronen en inzichten kunnen weer leiden tot voorspellingen.
Om crisispartners in de gelegenheid te stellen hun eigen business intelligence (BI) uit te voeren, kunnen wij de benodigde techniek beschikbaar stellen en veilig en geautomatiseerd data leveren met de bijbehorende kennis.
Als kenniscentrum gaan we opleidingen aanbieden, denk bijvoorbeeld aan programmeertalen, data-analyse en data science.
1. De kerncijfers betreffen brandweerincidenten. Wat wordt verstaan onder een ‘incident’?
Een incident is een geregistreerde melding, die gekoppeld is aan een brandweerincident, waarbij de brandweercentralist van de meldkamer een brandweereenheid heeft gealarmeerd.Meerdere meldingen kunnen samengevoegd worden tot één incident. Maar het kan ook zijn dat er meerdere incidenten worden geregistreerd die tijdens het verwerken met dezelfde gebeurtenis te maken blijken te hebben, In dat geval kunnen meerdere incidenten samengevoegd worden tot één enkel incident.Een incident kan daarnaast doorgezet worden naar een andere meldkamer.
2. Wat is het nut van incidentinformatie?
Incidentinformatie wordt door verschillende partijen binnen de veiligheidsregio’s gebruikt, bijvoorbeeld door de meldkamer, die informatie doorgeeft bij de eerste uitruk en opschaling daarna, brandonderzoekers die incidentinformatie gebruiken om de oorzaak van een brand te achterhalen en als input voor de risicobeheersing en publieksvoorlichting.
3. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de statistieken die het CBS publiceerde en de statistieken die het IFV publiceert?
Door de gehanteerde berekeningsmethode en gebruikte definities door het IFV, kunnen de cijfers in het dashboard afwijken van de tabellen van het CBS. Lees hierover meer in de Toelichting op de Kerncijfers Incidenten.
4. Hoe verhouden de verschillende fasen van een incident zich tot elkaar?
In onderstaand schema is te zien hoe de veschillende fasen en reactietijden zich tot elkaar verhouden. Lees hierover meer in de Toelichting op de Kerncijfers Incidenten reactietijden.
5. Registreren alle meldkamers incidenten wel op dezelfde manier in het GMS zodat een betrouwbare vergelijking mogelijk is?
Voor de kernregistratie incidenten (KRI) wordt het gegevenswoordenboek dat vanuit het samenwerkingsverband ‘Meldkamer Informatie Operationele Gegevens‘ (MIOG) is opgesteld als vertrekpunt genomen. Hierdoor zijn veel van de berekeningen en beschrijvingen die gelden voor de GMS ook van toepassing op de KRI.
6. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de statistieken die het CBS publiceerde en de statistieken die het IFV publiceert?
Door de gehanteerde berekeningsmethode en gebruikte definities door het IFV, kunnen de cijfers in het dashboard afwijken van de tabellen van het CBS. Wat betreft de reactietijden rapporteert het IFV medianen van de verschillende reactietijden voor alle incidenten, waarbij sprake was van prioriteit 1. De incidenten zijn onderverdeeld in ‘Alarm’, ‘Brand’ en ‘Hulpverlening’. Lees hierover meer in de Toelichting op de Kerncijfers Incidenten reactietijden.
7. Met wie kan ik contact opnemen voor ideeën ter verbetering van het huidige dashboard?
Geef uw suggesties door via het contactformulier onderaan de pagina en we nemen contact met u op.
8. Wij hebben de techniek niet in huis om een dashboard te bouwen; welke ondersteuning kan het IFV mij bieden?
Het kenniscentrum kan op verzoek de hardware en tooling leveren om data te ontsluiten en te bewerken. De visualisatie is aan de crisispartner zelf. Ideeën hiervoor kunnen worden opgedaan en uitgewisseld in de digitale Data Analytics Community (zie de volgende vraag).
9. Is er een mogelijkheid om met collega’s van gedachten te wisselen over het gebruik van data?
In de digitale Data Analytics Community worden kennis en inzichten tussen veiligheidsregio’s en crisispartners gedeeld. Werkt u voor een van deze organisaties, dan kunt u zich voor deze community aanmelden via het contactformulier.
10. Ik wil een specifiek onderzoek laten uitvoeren, gebaseerd op onze data. Wat kan het 10. kenniscentrum herin betekenen?
Vul het contactformulier onderaan deze pagina in, dan nemen we contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.