Deze kennispublicatie neemt u mee in de juridische aspecten waar een bestuurder van een voorrangsvoertuig in de nasleep van een ongeval mee te maken kan krijgen.
Deze kennispublicatie is gebaseerd op het onderzoeksrapport Van hulpverlener naar verdachte. Een onderzoek naar de juridische consequenties van ongevallen met voorrangsvoertuigen, dat in 2015 is uitgebracht door het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen van het IFV.
Bestuurders van voorrangsvoertuigen mogen van bepaalde verkeersregels afwijken en verkeerstekens negeren, zoals het harder rijden dan de toegestane maximumsnelheid, het negeren van gebods- of verbodsborden en het rijden door rood licht. Wel dient dit altijd veilig te gebeuren. Overige weggebruikers moeten voorrangsvoertuigen voor laten gaan. Voor bestuurders van voorrangsvoertuigen is in brancherichtlijnen op hoofdlijnen aangegeven op welke wijze zij zich met optische en geluidssignalen moeten gedragen in het verkeer. Ook krijgen deze bestuurders een speciale rijopleiding.
Ondanks de brancherichtlijnen en de rijopleiding kan het gebeuren dat een voorrangsvoertuig betrokken raakt bij een verkeersongeval. Bestuurders van voorrangsvoertuigen voelen zich veelal gesterkt door de brancherichtlijnen, het feit dat zij hun taak uitvoeren voor hun werkgever en vanwege het maatschappelijk belang. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre deze bestuurders daadwerkelijk beschermd worden door de brancherichtlijnen als zij een verkeersongeval veroorzaken. Als de bestuurder van een motorvoertuig, in dit geval een voorrangsvoertuig, een verkeersvoorschrift negeert en daarbij een aanrijding veroorzaakt, is er beginsel ook sprake van een overtreding of misdrijf. De bestuurder, niet zijn of haar werkgever, is na een aanrijding zelf primair strafrechtelijk verantwoordelijk. Daarnaast is het de vraag hoe de aansprakelijkheid van de bestuurder voor de ontstane schade is geregeld en in hoeverre de werkgever daarin een verantwoordelijkheid draagt.
Bestel deze publicatie in onze webshop >>.
Downloaden