Veiligheidsregio's hebben informatie nodig om goed te kunnen functioneren. Dit geldt bij het optreden bij incidenten en crises, maar ook bij het terugdringen van risico's, bij het voorbereiden op het operationeel optreden en voor het sturen en beantwoorden. Informatievoorziening gaat over het totaal van maatregelen om in de informatie voor de verschillende (samenhangende) werkprocessen te voorzien. Het IFV bundelt de landelijke activiteiten en programma's voor de veiligheidsregio's op het gebied van informatievoorziening. Enkele activiteiten van het IFV op het gebied van informatievoorziening zijn:
Er is ook een sterk groeiende behoefte aan landelijke samenwerking en uniformiteit op ICT-gebied. Vanuit de Wet veiligheidsregio's wordt dit gestimuleerd, maar ICT is bij uitstek een terrein waar gezamenlijk efficiency en effectiviteit is te behalen in plaats van iedere veiligheidsregio voor zich. Bijvoorbeeld op het gebied van data-analyse en informatiegestuurd werken. Dit zien we ook terug in de strategische thema's van het Veiligheidsberaad (kansen en bedreigingen in de data- en informatie-gestuurde maatschappij) en in de uitvoeringsagenda Brandweer (thema Business Intelligence). Het IFV heeft de ambitie om invulling te geven aan deze groeiende vraag van de veiligheidsregio's en de gewenste nieuwe landelijke ICT-voorzieningen te ontwikkelen. Dat gebeurt vooral vanuit het programma Informatievoorziening, maar daarnaast ook door bestaande voorzieningen verder te ontwikkelen en/of te koppelen met andere functionaliteiten. We verwachten dat deze ontwikkeling structureel is. We staan nog relatief aan het begin, maar de techniek biedt ook telkens nieuwe mogelijkheden.
Om al deze activiteiten te bundelen en efficiënt uit te voeren, is informatievoorziening binnen het IFV belegd bij vier onderdelen:
Hierin zijn verkenning en advies, projectontwikkeling, en borging en instandhouding allen opgenomen.
In opdracht van het Veiligheidsberaad werkt het IFV samen met de 25 veiligheidsregio's aan een toekomstbestendige informatievoorziening voor een veilig en veerkrachtig Nederland. Met het eerste programma informatievoorziening (2015-2020) is hiervoor een goede basis gelegd met uniforme ICT-voorzieningen en gezamenlijke afspraken op het gebied van data-verzamelen, -opslaan, -verwerken en -delen. Op basis hiervan is nu doorontwikkeling mogelijk. Met het nieuwe programma (2020-2015) worden gezamenlijk de kansen van de digitale transformatie benut. Daarbij wordt tevens gewerkt aan het minimaliseren van dreigingen en afhankelijkheden. Bij het gebruik van landelijke systemen is de betrouwbaarheid en veiligheid een collectieve verantwoordelijkheid.
Download hieronder het Programma Informatievoorziening:
Programma Informatievoorziening 2020-2025
Programma Informatievoorziening veiligheidsregio’s 2015-2020
Dat kan ook: bekijk het filmpje!
"Het kan altijd slimmer. Informatievoorziening blijft een uitdaging. Blijven vragen en blijven zoeken naar antwoorden. Werelden verbinden om oplossingen en verbeteringen te realiseren in hoe we als hulpverleners ons werk beter, veiliger en efficiënter kunnen doen". Diemer Kransen, CIO veiligheidsregio's.
Voor het nieuwe programma is bij de 25 regio’s actief input opgehaald. Het programma sluit daardoor naadloos aan op de behoeften van de regio’s. Het belangrijkste doel? Continu betrouwbare informatie beschikbaar hebben ten behoeve van effectieve en efficiënte hulpverlening en een goede (keten)samenwerking. Van daaruit is het programma opgebouwd rond vier thema’s:
Ook voor vernieuwing en innovaties is alle ruimte binnen het programma IV.
iNowit sluit vanaf 2020 aan bij het programma. INowit bestaat uit een enthousiaste groep professionals uit de veiligheidsregio's die innovaties op het gebied van operationele informatievoorziening van veiligheidsregio's nauwlettend volgt. Ook organiseert iNowit regelmatig masterclasses en kennisevents voor kennisoverdracht naar een brede doelgroep. Zodat we kunnen leren van experimenten die in regio's en bij partners worden uitgevoerd. Onderwerpen waarop iNowit zich nu op richt zijn technologisch gedreven ontwikkelingen zoals 3D geo-informatie, Artificial Intelligence (AI) en sensoren, zoals Internet of Things (IoT). Steeds met de focus op de operationele informatievoorziening en het geven van richting in de digitale toekomst.
Een coalitie van een aantal veiligheidsregio's is het innovatieve project 'De virtuele assistent' gestart. Het doel is om te onderzoeken hoe alle -voor een crisis relevante informatie - slim kan worden gebruikt. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld livestreams, GEO-informatie, evaluaties, actuele verkeersinformatie of simulatiesoftware. De virtuele assistent ontsluit met kunstmatige intelligentie (AI) automatisch informatie uit open en gesloten bronnen. Zo kan alle beschikbare informatie sneller en beter worden benut voor de beheersing van een crisis.
Heeft u vragen of opmerkingen over het Programma Informatievoorziening? Stuurt u dan een e-mail naar: programmaiv@ifv.nl.
Snelle, betrouwbare, informatiedeling cruciaal in landelijke crisisbeheersing (oktober 2020)Nieuw cyber-inlichtingencentrum voor veiligheidsregio's (juni 2020)Geslaagde hackathon over kernregistratie personeel (januari 2020)Programma Informatievoorziening 2020-2025 in ontwikkeling (december 2020)Rapport De Staat van netcentrisch werken 2018 gepubliceerd (juli 2019)Softwarecatalogus voor veiligheidsregio's gelanceerd (november 2018)Startsein voor landelijke dataverzameling en -analyse (juni 2018)Eerste veiligheidsregio aangesloten op het landelijke digitale Verkeersplein (juni 2018)
Nieuwsbrief Programma Informatievoorziening - december 2020Nieuwsbrief Programma Informatievoorziening - oktober 2020Nieuwsbrief Programma Informatievoorziening - juni 2020
Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan aan via het aanmeldformulier.
Het programmamanagement wordt uitgevoerd door medewerkers van het IFV.
Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties aan het adres van het Programma Informatievoorziening? Mail ons op: ProgrammaIV@ifv.nl!
Het Programma Informatievoorziening is ook te volgen op LinkedIn!