Er wordt momenteel allerlei onderzoek gedaan naar (de verspreiding van) het nieuwe coronavirus en naar de effecten van de coronacrisis. We moeten bijvoorbeeld weten hoe vaak en waar het nieuwe coronavirus voorkomt en welke trends zich daarin voordoen, hoe de crisis die is ontstaan wordt aangepakt en wat de impact is op de Nederlandse bevolking. Hieronder vindt u voorbeelden van (inter)nationale onderzoeken die over Covid-19, de aanpak en de effecten worden gedaan.
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verzamelt, analyseert en interpreteert deze gegevens systematisch.
GGD’en voeren in geval van een infectieziekte altijd bron- en contactonderzoek uit. Daarmee spoor je besmette personen zo snel mogelijk op, zodat voorkomen wordt dat zij anderen besmetten. De rol van bron- en contactonderzoek in de bestrijding van COVID-19 varieert per fase van de pandemie.
In onderstaand filmpje van het RIVM wordt uitgelegd hoe bron- en contactonderzoek door de GGD wordt uitgevoerd.
Landscape documents of COVID-19 candidate vaccines that have been prepared by the WHO for information purposes only.
Het Nivel is een Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg. Het Nivel onderzoekt corona op drie pijlers:
Binnen de Federatie Medisch Specialisten is op initiatief van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) een multidisciplinaire Wetenschapscommissie COVID-19 opgericht. De commissie coördineert de verschillende onderzoeken die in Nederland zijn opgezet rondom de diagnostiek en behandeling van COVID-19.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek naar de aanpak van de Coronacrisis door de Nederlandse overheid en andere betrokken partijen. Dit doet de Raad mede op verzoek van het kabinet.
Wat zijn de ervaringen van gemeenten, veiligheidsregio's en andere betrokkenen met de coronacrisis? Door middel van de methode van 'snelle kennismobilisatie' haalt het lectoraat Crisisbeheersing de ervaringen van verschillende betrokkenen op en legt deze vast.
Het CBS levert als statistisch bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de organisatie die alle gemeenten in Nederland en de overzeese gebieden verbindt. De vereniging heeft als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen.
TNO onderzoekt o.a. de effecten van de corona-maatregelen op het (dagelijkse) werk en heeft een app ontwikkeld om dit te monitoren. TNO wil ook nieuwe initiatieven, goed werkende maatregelen en positieve bij-effecten van deze situatie inventariseren.
ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis. Daarmee dragen ze bij aan het verbeteren van de zorg en gezondheid. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers: het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
In het UMC Utrecht Reseach wordt onderzoek verricht in zes strategische thema's. Patientenzorg is in deze thema's geintegreerd.
De VU wil antwoorden vinden op wetenschappelijke en maatschappelijke vragen. Dat doen zij in samenwerking met partners in de maatschappij: de overheid en het bedrijfsleven.
De corona-uitbraak kent een grote impact; ook, of misschien wel juist, in de verpleeghuiszorg. Op verzoek van ActiZ werden acht bestuurders van verpleeghuisorganisaties naar ervaringen en geleerde lessen gevraagd om besmettingen te voorkomen dan wel te bestrijden.- Geleerde lessen corona-uitbraak
Vilans is een landelijke kennisorganisatie voor de langdurende zorg. Samen met het veld en andere partijen streven ze naar het aanbieden van de juiste kennis, op de juiste plek, persoonlijk en op maat.
Coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) maakt zich hard voor de best mogelijke palliatieve zorg voor iedereen.
Sanquin onderzoekt groepsimmuniteit in Nederland. Omdat alleen donors worden onderzocht, is het gevonden percentage niet helemaal representatief voor de Nederlandse bevolking. Daarom wordt ook onderzoek onder leiding van het RIVM, de PIENTER Coronastudie, uitgevoerd.
Trendrapport: veranderende behoeften door coronacrisis
Homepage coronavirus Covid-19