De website Rijksoverheid.nl is de gezamenlijke website van de 12 ministeries. Op de webpagina's over het coronavirus is o.a informatie te vinden over de Nederlandse aanpak en bijbehorende maatregelen.
Corona pagina's:
Het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM heeft een coördinerende rol bij de bestrijding van infectieziekten in Nederland. Indien nodig organiseert en faciliteert het CIb een Outbreak Management Team (OMT) of Deskundigenberaad (DB). Bij grootschalige, regio- overstijgende uitbraken voert het CIb namens de minister van VWS de operationele regie over de bestrijding.
Informatie- en Verwijscentrum mentale gezondheid Covid-19
De politie beschermt de democratie, handhaaft de wet en is het gezag op straat. Waar nodig biedt de politie de helpende hand. In noodsituaties grijpt zij dwingend in. Waar anderen een stap terug doen, stappen politiemensen naar voren. Als dat nodig is met geweld, desnoods met gevaar voor eigen leven.De politie werkt actief samen met burgers en partners. Zij heeft oog en oor voor wat er leeft in de samenleving. De politie is er voor iedereen.
Vrijwel elke gemeente in Nederland heeft een eigen brandweer. Samen vormen een aantal brandweren een brandweerregio. Nederland heeft 25 brandweerregio’s. Zo beschikken ze bij grote incidenten en rampen snel over voldoende mensen en middelen. Veiligheid is bij uitstek een lokale aangelegenheid, maar gemeenten zijn vaak te klein om zich goed voor te bereiden op alle typen branden, rampen en crises.
Het Veiligheidsberaad bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s die met elkaar van gedachten wisselen over strategische en integrale veiligheidsvraagstukken en -ontwikkelingen van nu en in de toekomst. Van de evaluatie van de Wet veiligheidsregio’s tot aan cyber security. Ook neemt het Veiligheidsberaad landelijk bestuurlijke standpunten in namens de veiligheidsregio’s en is gesprekspartner van de minister van Justitie en Veiligheid.
Defensie beschermt wat ons dierbaar is. Militairen verdedigen Nederland, de (economische) belangen en bevriende landen. Ze komen op voor anderen en ondersteunen bij rampen. Zo draagt Defensie bij aan vrede, vrijheid en veiligheid in de wereld. Defensie ondersteunt civiele autoriteiten in de strijd tegen COVID-19 (het coronavirus).
Het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC) van het NCTV wordt ingeschakeld om tijdens een landelijke crisis hoogwaardige crisiscommunicatie te organiseren.
LOT-C
Eind maart 2020 is onder aansturing van de RCDV en het LOCC-N het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C) opgestart. Dit multidisciplinair team bestaat uit een vertegenwoordiging van tal van organisaties, zoals Defensie, de politie, provincie, brandweer en het IFV. Het LOT-C is een ondersteunend dienstencentrum voor de veiligheidsregio's tijdens de coronacrisis. Het LOT-C is toegevoegd aan de nationale crisisstructuur.
LOT-C pagina's:
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de LNAZ gevraagd een Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) op te richten. De opdracht van het LCPS is het creëren van een landelijk dekkend systeem, waarmee patiënten worden verdeeld over de beschikbare zorgcapaciteit in Nederland. Daarnaast is het LCPS op 2 april begonnen met de verdeling van de centraal ingekochte beademingsapparatuur naar Nederlandse ziekenhuizen. Het vraagt een nauwe samenwerking tussen het LCPS, Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), ziekenhuizen en alle andere zorgpartners. De werkwijze van het LCPS is gericht op het zoveel mogelijk in stand houden van bestaande structuren binnen de zorg.
De Nederlandse Zorgautoriteit is een Nederlands zelfstandig bestuursorgaan, dat sinds 1 oktober 2006 bestaat. De NZa houdt toezicht op de zorgmarkt in Nederland, zowel op zorgaanbieders als verzekeraars.
Het LNAZ is een netwerkorganisatie van de elf acute zorgnetwerken. Professionals van de traumacentra en de acute zorgnetwerken leveren een bijdrage aan LNAZ-activiteiten op basis van hun expertise en betrokkenheid. Leden zijn afgevaardigden van de elf raden van bestuur van de ziekenhuizen met een traumacentrum(functie), veelal de voorzitters van de elf ROAZ-en.
Ambulancezorg Nederland verbindt als brancheorganisatie 25 Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s) en is de vertegenwoordiger van de sector ambulancezorg in het maatschappelijk verkeer met overheden, organisaties en instanties. Binnen en buiten de ambulancezorg.
GGZ Nederland is de Nederlandse brancheorganisatie voor zorginstellingen, die geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg bieden.
Het Rode Kruis biedt hulp aan mensen in nood en met vrijwilligers en Rode Kruis-verenigingen bereiden ze mensen voor op mogelijke crisissituaties en zorgen ze ervoor dat mensen in staat zijn zichzelf en anderen te helpen.
Landelijk Consortium Hulpmiddelen (onderdeel van NFU) heeft als doel om in het landsbelang verschillende medische hulpmiddelen waaraan een tekort dreigt in te kopen. En wel zonder winstoogmerk.
De rol van ARQ Kenniscentrum Impact is ondersteuning en advisering aan lokale en nationale overheden over psychosociale aspecten bij rampen en crises. Impact biedt advies en ondersteuning aan diverse organisaties en overheden over psychosociale zorg en veiligheid bij rampen, crises, of andere schokkende gebeurtenissen. De missie van Impact is het bevorderen van hoge kwaliteit en adequaat georganiseerde psychosociale zorg.
ActiZ is de branchevereniging van organisaties die actief zijn op het gebied van zorg en ondersteuning aan ouderen, (chronisch) zieken en jeugd.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de organisatie die alle gemeenten in Nederland en de overzeese gebieden verbindt. De vereniging heeft als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen.
Op deze site worden initiatieven gebundeld voor extra zorgpersoneel in de coronacrisis. Regionale contactpunten van werkgeversorganisaties koppelen beschikbare medewerkers aan zorgorganisaties die daar behoefte aan hebben. Extrahandenvoordezorg.nl is een breed, niet-commercieel samenwerkingsverband van brancheorganisaties, vakbonden, regionale werkgeversorganisaties, beroepsverenigingen, private initiatieven en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
De Federatie Medisch Specialisten faciliteert en vertegenwoordigt medisch specialisten, ze verbindt en ontwikkelt. Het Kennisinstituut van de Federatie helpt wetenschappelijke verenigingen om beleid te vertalen naar de praktijk door hen te adviseren en ondersteunen bij diverse kwaliteitsprojecten.
De LHV behartigt belangen van huisartsen door hen te vertegenwoordigen in de politiek en bij partijen waar zij veel mee te maken hebben. Het bestuur van de LHV bestaat uit praktiserend huisartsen. Verder staan zij huisartsen met uitleg, handige producten en persoonlijk advies.
Het Nederlands Huisartsen Genootschap is de wetenschappelijke vereniging van huisartsen en heeft als doel een wetenschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening door de huisarts te bevorderen. Door vertaling van wetenschap naar de huisartsenpraktijk draagt het NHG bij aan de professionalisering van de beroepsgroep.
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is de branchevereniging van professionele zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg. De VGN vertegenwoordigt de branche in het publieke debat.
Movisie is een landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken. Samen met de praktijk ontwikkelen ze kennis over wat echt goed werkt en passen ze die kennis toe. De rol van Movisie is het versnellen van leerprocessen.
Ieder(in) is de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Tweehonderddertig organisaties zijn bij hen aangesloten. Ze behartigen de belangen van meer dan twee miljoen mensen. Ieder(in) maakt zich sterk voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen en niemand wordt uitgesloten.
Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld. Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.
Homepage coronavirus Covid-19