De multidisciplinaire richtlijn is een basisdocument met standaarden voor de psychosociale hulp bij rampen en crises (PSH).
De inhoud van het document is gebaseerd op actuele wetenschappelijke inzichten en behoeften uit de praktijk. De richtlijn is ontwikkeld door een breed samengestelde werkgroep in samenspraak met diverse experts en andere betrokkenen en bouwt voort op de multidisciplinaire richtlijn ‘Vroegtijdige psychosociale interventies na rampen, terrorisme en andere schokkende gebeurtenissen’ uit 2007. Gebeurtenissen relevant voor de PSHDe richtlijn is bedoeld voor gebeurtenissen die een feitelijke of dreigende dood of een ernstige verwonding met zich meebrengen, of die een bedreiging vormen voor de fysieke integriteit van de betrokkene of van anderen. Dit varieert van rampen, crises, gewelddadige berovingen, ernstige auto-ongelukken tot verkrachting. Het gaat om feitelijke, maar ook gepercipieerde dreigingen. De impact zal voor ieder individu in iedere situatie anders zijn. Doel en gebruikersdoelgroepDe multidisciplinaire richtlijn is bedoeld als referentiekader en hulpmiddel voor het verlenen van PSH. Daarnaast beoogt de richtlijn bij te dragen aan kwaliteitsverbetering. De richtlijn is een instrument gericht op optimalisering van de PSH en professionalisering van de brede gebruikersdoelgroep. Die gebruikersdoelgroep bestaat uit (a) hulpverleners (professionals en getrainde vrijwilligers), (b) overheden, (c) organisaties die verantwoordelijk zijn voor hulpverleners en cliënten.InhoudDe inhoudelijke kern van de richtlijn bestaat uit drie hoofdstukken die los van elkaar leesbaar zijn.
AchtergrondIn 2007 verscheen de multidisciplinaire richtlijn ‘Vroegtijdige psychosociale interventies na rampen, terrorisme en andere schokkende gebeurtenissen’. Om te waarborgen dat het basisdocument blijft aansluiten op huidige wetenschappelijke inzichten en behoeften vanuit de praktijk is eind 2012 een herzieningstraject gestart. Daartoe is de oorspronkelijke werkgroep opnieuw bijeengebracht en aangevuld. "
De werkgroep bestaat uit partijen die medeverantwoordelijk zijn voor het verlenen van PSH. Het gaat om medewerkers en deskundigen van hulpdiensten, Slachtofferhulp Nederland, het Rode Kruis, Veiligheidsregio, Geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR), Gemeentelijke/ gemeenschappelijke gezondheidsdienst (GGD), Geestelijke gezondheidszorg (GGZ), artsen, psychologen, psychiaters, maatschappelijk werk, welzijnsorganisaties, ministeries en universiteiten. Praktijk, beleid en wetenschap zijn vertegenwoordigd in de werkgroep. De werkgroep is gevoed met bevindingen uit literatuuronderzoek en adviezen van deskundigen. Opdrachtgever van de herziening is het centrum Gezondheid en Milieu van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Multidisciplinaire Richtlijn psychosociale hulp bij rampen en crises >>
Downloaden