Een in toenemende mate belangrijk onderdeel van het optreden van hulpdiensten is de arbeidshygiëne tijdens en vooral na operationeel optreden, waarbij de persoonsgebonden uitrusting al dan niet is verontreinigd (carcinogene depositie, asbest, CBRN vloeistoffen, dampen en gassen etc.). Centraal staan hierbij veiligheid, gezondheid en welzijn van de individuele mens resulterend in optimale (duurzame) inzetbaarheid van het repressieve personeel binnen de geaccepteerde en verantwoorde risico’s van het vak.
Het Kenniscentrum Arbeidsveiligheid van het IFV heeft een literatuurscan uitgevoerd naar het mogelijk ontstaan van bepaalde vormen van kanker onder brandweerpersoneel in relatie tot brandbestrijdingsactiviteiten.
De afgelopen jaren zijn er verschillende publicaties uitgebracht waarin arbeidshygiëne een belangrijke rol speelt. In de Richtlijn Schoon werken bij brand staan adviezen om voor, tijdens en na een brand schoner te werken.
Niet alleen bij een repressieve inzet is schoon werken van belang, maar zeker ook bij realistisch oefenen, brandonderzoek, logistiek, onderhoud en reiniging van persoonlijke beschermingsmiddelen. Schoon werken gaat om bewust omgaan met de eigen veiligheid en die van collega’s en naasten.