Brandweerpersoneel loopt het gevaar om tijdens brandbestrijdingsactiviteiten te worden blootgesteld aan toxische stoffen in rook. Sommige van deze toxische stoffen vormen een gezondheidsrisico en kunnen leiden tot beroepsgebonden aandoeningen. Het is daarom van groot belang om te weten aan welke stoffen brandweerpersoneel mogelijk wordt blootgesteld en hoe deze stoffen eventueel kunnen worden opgenomen door het lichaam, waardoor ze een potentieel gezondheidsrisico vormen.
Hoewel blootstelling aan rook als één van de mogelijke risico’s wordt onderkend, is gebleken dat directe bewijsvoering ontbreekt voor de stelling dat brandweermensen in verhoogde mate kanker ontwikkelen als gevolg van blootstelling aan rook. Om uit te sluiten dat brandweermensen een risico lopen, is het van belang om de blootstelling zo veel mogelijk te beperken.
In het huidige onderzoeksproject stond de volgende onderzoeksvraag centraal: wat moet er worden gedaan om de blootstelling aan toxische stoffen voorafgaande aan, tijdens en na afloop van de brandbestrijding bij brandweerpersoneel te minimaliseren, zodat de kans op eventuele (latere) gezondheidsschade zo veel mogelijk wordt beperkt? Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden zijn een aantal deelonderzoeken gedefinieerd:
Downloaden