Hulpverleners leveren tijdens incidenten grote fysieke inspanningen, waardoor het van belang is dat zij voldoende fit zijn om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren. Daarnaast kan de impact van een incident heel groot zijn. Hulpverleners kunnen psychische klachten ontwikkelen als gevolg van traumatische incidenten waar zij bij betrokken zijn. In dit dossier is informatie over zowel fysieke als mentale weerbaarheid te vinden.
Fysieke fitheid is een voorwaarde om je werk goed te kunnen uitoefenen. Het brandweervak is lichamelijk zwaar. Dit vereist een goede conditie en gezondheid. Alle brandweerlieden in Nederland nemen deel aan het Preventief Periodiek Medisch Onderzoek (PPMO), waarin de fysieke fitheid wordt getest.
Niet alleen fysieke fitheid is van belang, ook mentale weerbaarheid en veerkracht speelt een belangrijke rol binnen de brandweer. Er is toenemende aandacht voor (psychische) klachten die kunnen ontstaan als gevolg van de hulpverlening bij traumatische incidenten. In 2016 is het landelijke Steunpunt Brandweer opgericht, een loket waar brandweerlieden, leidinggevenden en familie of kennissen terecht kunnen voor professionele hulp bij het verwerken van traumatische incidenten.