Gemeenten hebben als onderdeel van het openbaar bestuur een algemene zorgplicht voor hun inwoners en vervullen daarmee een essentiële rol in de crisisbeheersing. Naast de verschillende hulpverleningsdiensten zijn gemeenten vanaf het eerste moment in een crisis uitvoerend betrokken. Nadat de hulpverleningsdiensten klaar zijn met hun werkzaamheden liggen er voor gemeenten vaak nog taken in het verschiet.
Bevolkingszorgtaken
Kwaliteitsinstrumenten Bevolkingszorg
Verdiepende dossiers Bevolkingszorg
Gerelateerde thema's
In de Wet veiligheidsregio’s is het college van burgemeester en wethouders (B&W) belast met de organisatie van de rampenbestrijding en crisisbeheersing (art. 2) en heeft deze organisatie overgedragen aan de veiligheidsregio (art. 10). In het onderliggende Besluit veiligheidsregio’s (art. 2.1.1) staat aangegeven dat het college van B&W een team Bevolkingszorg aanwijst dat belast is met vijf concrete bevolkingszorgtaken (art. 2.1.3):
Deze taken kunnen naar drie hoofdtaken ingedeeld worden: crisiscommunicatie, acute bevolkingszorg en herstelzorg (nafase).
In mei 2014 heeft het Veiligheidsberaad het rapport 'Bevolkingszorg op orde 2.0 – eigentijdse bevolkingszorg, volgens afspraak' vastgesteld als hét kader voor bevolkingszorg. Het rapport bevestigt de nieuwe visie op bevolkingszorg en koppelt ook indicatie prestatie-eisen aan de drie hoofdtaken. Ook in het kader van de ‘Strategische agenda versterking Veiligheidsregio’s 2014 -2016’ is bevolkingszorg opgenomen als prioriteit en betrokken bij verdere doorontwikkeling van de Gemeentekolom in het veiligheidsdomein.Dit dossier Bevolkingszorg - gemeente geeft informatie over het proces Bevolkingszorg voor alle betrokken gemeentelijke en regionale functionarissen.
In onderstaand overzicht zijn de kwaliteitsinstrumenten voor de functies van Bevolkingszorg opgenomen. Het overzicht bevat alle beschikbare producten van GROOTER (juli 2013) en het programma vakbekwaamheid bevolkingszorg (vanaf 2017). De onderliggende documenten zijn in dit dossier tevens te vinden onder de rubriek Publicaties - Kwaliteitsinstrumenten.Overzicht van de kwaliteitsinstrumenten voor de functies van Bevolkingszorg >>Binnen het project vakbekwaamheid Bevolkingszorg zijn diverse nieuwe examens ontwikkeld, opleiders geaccrediteerd en diverse regionale en lokale experts opgeleid als examinator bevolkingszorg. Daarnaast is er een beheersorganisatie opgezet binnen het IFV die verantwoordelijk is voor de (door)ontwikkeling van bestaande en nieuwe producten in samenwerking met het veld. Omdat er landelijk steeds hogere eisen worden gesteld aan bevolkingszorg en de wereld van de crisisbeheersing enorm in beweging is, zijn door de Veiligheidsregio’s, verenigd in het landelijk overleg coördinatoren bevolkingszorg (LOCB), drie nieuwe landelijke ambities gesteld op het gebied van vakbekwaam worden en vakbekwaam blijven.
Deze ambities zijn opgenomen in het Programma vakbekwaamheid Bevolkingszorg 2018-2021.
In onderstaande dossiers is informatie te vinden die is gerelateerd aan de taken van bevolkingszorg.
Hieronder zijn links naar dossiers en netwerkkaarten opgenomen waarin informatie over de rol van bevolkingszorg bij diverse thema's en incidenten is te vinden.