Brandpreventie is het nemen van maatregelen ter voorkoming en beperking van brand, gevolgen van brand en het waarborgen van de ontvluchting van personen. Brandpreventieve voorzieningen dragen bij aan de brandveiligheid van een gebouw. Brandpreventie kent een regel- en een risicogerichte aanpak. De basis voor de regelgerichte aanpak is het Bouwbesluit. Vanuit Fire Safety Engineering wordt een risicogerichte aanpak gehanteerd.
Brandveiligheid wordt vanuit vijf disciplines in onderlinge samenhang benaderd.
De basis voor de regelgerichte aanpak van brandpreventie is het Bouwbesluit. In 2012 werd de huidige versie van het Bouwbesluit van kracht. Het Bouwbesluit bevat onder andere voorschriften met betrekking tot het (ver)bouwen van bouwwerken uit het oogpunt van veiligheid, gezondheid en milieu.
Bij Fire Safety Engineering gaat het om 'toegepaste brandveiligheidskunde', wat de wetenschappelijke beoordeling is van brandveiligheid op basis van:
Hierbij spelen conceptueel denken en een expertoordeel een bepalende rol. De term wetenschappelijke onderbouwing betekent hier een zorgvuldige, verifieerbare en systematische onderbouwing.
Dit dossier bevat informatie over wet- en regelgeving, handreikingen en praktijkvoorbeelden met betrekking tot brandveiligheid, en over ontwikkelingen en innovaties op het gebied van brandveiligheidstoepassingen; van reguliere woningen tot bijzondere objecten als parkeergarages en seniorenhuisvestingen.
Ook wet- en regelgeving van vóór het Bouwbesluit 2012 is opgenomen in het dossier. In de praktijk blijkt regelmatig dat er behoefte is om de bouwregelgeving in een historische context te plaatsen. Indien u een document niet kunt vinden of een vraag hebt met betrekking tot (uitleg van) de wet- en regelgeving omtrent brandveiligheid dan kunt u contact met ons opnemen via info@ifv.nl