Voorkomen van rookgasontbrandingen
Hoewel ze gelukkig niet vaak voorkomen, vormen rookgasexplosies een groot risico voor de brandweer. Brandweermensen kunnen hierdoor ingesloten of gewond raken. De Brandweeracademie onderzocht of door het inbrengen van water (stoom of nevel) of stikstof in een rookgaslaag het mogelijk is om rookgasontbranding te voorkomen. De experimenten zijn onderdeel van een groter onderzoek naar rookgasexplosies.
Om veiligheidsredenen zijn de experimenten uitgevoerd in een laboratorium in zogenoemde plofkasten en plofvaten. Uit de experimenten komt naar voren dat met zowel waterdamp als stikstof een brandbaar gasmengsel geïnertiseerd kan worden en daarmee een rookgasontbranding kan worden voorkomen. Deze conclusie is in overeenstemming met de waarden die zijn gevonden in internationale literatuur.
De experimenten zijn uitgevoerd met propaan als brandbaar gas. De berekeningen en conclusies zijn dan ook enkel gebaseerd op de eigenschappen van propaan. In de praktijk kunnen in een rooklaag veel verschillende gassen aanwezig zijn met ieder hun specifieke (brandbaarheids)eigenschappen. Dit maakt een directe vertaling van de resultaten naar de praktijk niet eenvoudig. Toch zijn er wel een paar conclusies te trekken:
De Brandweeracademie en Efectis verzamelen praktijkcasussen en beschrijven en analyseren deze om te achterhalen wat er in de praktijk gebeurt. Verder wordt er dit jaar een praktijkonderzoek uitgevoerd, om beter te snappen wat er gebeurt en om te bepalen hoe rookgasexplosies zijn te voorspellen en te meten. Op basis hiervan hopen de onderzoekers een handelingsperspectief te kunnen opstellen voor brandweermensen.
De Brandweeracademie voert het onderzoek naar rookgaspexplosies uit in samenwerking met de adviesbureaus DGMR en Efectis. Het onderzoek bestaat uit drie delen:
Bekijk: Onderzoek naar rookgasexplosies
Downloaden