Het was een primeur voor het LEC BrandweerBRZO: de netwerkdag op 12 november jl. was de eerste die online via een webinar werd aangeboden. Dat er qua techniek nog wat verbeterpuntjes zijn, laat onverlet dat organisatie en deelnemers enthousiast zijn over het verloop van deze aangepaste netwerkdag in digitale vorm. Ondanks de coronabeperkingen kon zodoende toch kennis worden gedeeld over een belangrijk thema: de gevolgen van de aanstaande Omgevingswet voor het vakgebied industriële veiligheid.
De invoering van de Omgevingswet was het enige thema op deze speciale online netwerkdag. In totaal namen 25 mensen als bezoekers deel aan het webinar, dat werd uitgezonden vanuit een coronaproof presentatieruimte in de voertuigstalling van het IFV. "Het volgen van een webinar op een beeldscherm is behoorlijk intensief. Door het aantal deelnemers te beperken tot 25, was interactie met de sprekers mogelijk. Ook is het geplande programma met ruim een uur ingekort", verklaart Henk van Wetten, die het webinar samen met Joram Gielbert organiseerde.
Het thema Omgevingswet was al gepland voor de netwerkdag op 12 maart. Die moest vanwege de uitbraak van het coronavirus in Nederland op het laatste moment worden afgeblazen. Toen ook de netwerkdag van 12 november vanwege de aanhoudende beperkingen niet fysiek kon plaatsvinden, besloten het LEC BrandweerBRZO en het IFV te gaan voor een digitale vorm. Het bewust beperken van het aantal deelnemers, betekent niet dat het bereik van de geboden informatie kleiner is. Henk van Wetten omschrijft het webinar als een kennisevent met een 'train-de-trainer' karakter. "Door het selectief uitnodigen van drie functionarissen per samenwerkingsgebied, waren alle niveaus vertegenwoordigd: een adviseur, een coördinator en een leidinggevende van het taakveld risicobeheersing. Zij konden actief meediscussiëren in het programma en hebben het volledige pakket geboden informatie en presentaties ontvangen. Het is aan hen om die kennis nu verder in hun organisaties te verspreiden."
Het programma van het webinar, onder de titel 'Botsen met Impact', omvatte vier plenaire presentaties en twee workshops. Karin Eshuis belichtte middels een quiz het juridisch kader van de industriële veiligheid onder de Omgevingswet, waaronder de koppeling tussen de aanvraag omgevingsvergunning en de bedrijfsbrandweeraanwijzing. Daarna lichtte Linda van Berkel, adviseur van het Informatiepunt Omgevingswet, de praktische taakuitvoering rond het nieuwe begrip 'milieubelastende activiteit' nader toe. Kern van de presentaties was dat de veiligheidsregio's onder de Omgevingswet bredere wettelijke mogelijkheden hebben voor advisering en toezicht op industriële risicoactiviteiten. Tot dusver beperkte de wettelijke adviestaak van de veiligheidsregio's zich tot de categorie Brzo-bedrijven en de verantwoording van het groepsrisico bij Bevi-bedrijven. Onder de Omgevingswet hebben de veiligheidsregio's voor alle milieubelastende activiteiten (mba) een brede adviestaak op brandveiligheid.
Jan Pieter Verweij van Ngenious belichtte tijdens het webinar een project in samenwerkingsgebied Zuidwest, waar de vijf veiligheidsregio's gezamenlijk een uniforme werkwijze voor advisering in het kader van de Omgevingswet hebben ontwikkeld, in relatie tot de strakkere termijnen. Leonie Mentink van AVIV beschreef welke aandachtspunten specialisten industriële veiligheid in hun advisering op het gebied van externe veiligheid onder het nieuwe wettelijk kader ter harte moeten nemen. In de workshoprondes in het middagprogramma konden de deelnemers aan de hand van casussen nog wat dieper in de materie van de milieuadvisering nieuwe stijl duiken.
Programmamanager Erwin de Bruin en organisator Henk van Wetten zijn tevreden met het verloop van deze bijzondere netwerkdag. Van Wetten: "Het was voor zowel organisatie als deelnemers even wennen. We hebben gekozen voor een opzet die toch nog enige interactie mogelijk maakte. Zo stonden de plenaire sprekers en workshopleiders niet voor een geheel lege zaal te praten. Er was een select aantal mensen in de presentatieruimte aanwezig. Zij waren behalve toehoorder ook intermediairs voor de deelnemers op afstand. Vragen die naar aanleiding van de presentaties door de deelnemers elders in het land werden gesteld, werden door hen voorgelezen aan de inleiders. Gezien de bijzondere omstandigheden vanwege de coronapandemie was het een goed werkbare oplossing om toch een netwerkdag te kunnen organiseren. Dat in maart 2021 weer een fysieke netwerkdag kan worden gehouden, lijkt op dit moment onwaarschijnlijk. Mogelijk wordt ook die bijeenkomst in de vorm van een webinar gehouden. Ik hoop wel dat ook de fysieke netwerkdagen vanaf volgend najaar weer mogelijk worden. Juist het fysieke netwerken tussen mensen is voor de verbinding en kennisdeling in ons vakgebied heel belangrijk."