In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, SARS-CoV-2. Dit virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. In Nederland is het nieuwe coronavirus geclassificeerd als een 'groep A-infectieziekte', wat betekent dat bepaalde dwingende maatregelen opgelegd kunnen worden om de bevolking te beschermen.
Meest recente informatie over Covid-19
RIVM
Rijksoverheid
Vragen over het coronavirus?Neem contact op met de GGD in uw regio.
Sinds 13 maart 2020 hebben de minister-president en minister van VWS verschillende persconferenties gehouden over de aanpak van het Kabinet om de (gevolgen van) de coronacrisis te beteugelen. Hieronder volgt de laatste persconferentie waarin de maatregelen die vanaf 20 januari gelden worden toegelicht.
De situatie rondom het nieuwe coronavirus vraagt om een optimaal flexibele en wendbare crisisorganisatie van de rijksoverheid die bestuurlijk en operationeel snel en slagvaardig kan handelen. De Nationale Crisisstructuur is om die reden geactiveerd. De minister van Justitie en Veiligheid is de coördinerend minister op het gebied van crisisbeheersing. De NCTV geeft invulling aan deze coördinerende verantwoordelijkheid van de minister. Overige departementen vervullen rollen binnen de structuur, of vervullen vanuit hun beleidsveld een eigen coördinerende rol, zoals het geval is met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij het nieuwe coronavirus.
Lees hier meer >>
Om infectieziektenuitbraken tijdig te signaleren en te bestrijden zijn dagelijks vele professionals actief. Dat houdt ook in dat alle betrokken partijen hun eigen en elkaars rol, taken en verantwoordelijkheden kennen en erkennen. Op onderstaande wordt een en ander toegelicht.
Wat betekent een A-ziekte voor veiligheidsregio's? >>
Tijdens de coronacrisis vervullen veel partijen een rol en wordt intensief samengewerkt. Op onderstaande webpagina wordt een overzicht gegeven van de websites van partnerorganisaties en de pagina's die zij over corona hebben.
Overzicht websites partnerorganisaties >>
Vanuit de lectoraten van het IFV zijn verschillende publicaties verschenen over de coronacrisis waaronder:
Op onderstaande webpagina wordt een overzicht gegeven van alle IFV publicaties en andere producten die over de coronacrisis zijn verschenen.
Publicaties en andere producten IFV >>
Zowel op Nederlandse als buitenlandse websites van nieuwszenders zijn tijdslijnen en liveblogs te vinden. Op onderstaande webpagina wordt een overzicht gegeven van verschillende (inter)nationale liveblogs.
Overzicht (Inter)nationale liveblogs >>
Hieronder volgt een video van het RIVM voor mensen die betrokken zijn bij de verzorging van patiënten waarin antwoord wordt gegeven op vragen over: hoe je het virus oploopt,of je kan voorkomen dat cliënten en bewoners van de (verpleeg)huizen het virus krijgen en of men het eventueel aan elkaar kan overgeven.
Het dashboard van de Rijksoverheid presenteert cijfers over het aantal positief geteste mensen, het aantal mensen dat is opgenomen in een ziekenhuis en cijfers over verpleeghuizen. Het CBS dashboard presenteert een actueel beeld van onze welvaart, samengevat in negen thema’s.
Rijksoverheid Dashboard Covid-19 >>
CBS Dashboard Welvaart in Coronatijd >>
Zowel over het virus Covid-19 als over de verstrekkende gevolgen van de pandemie wordt wereldwijd onderzoek gedaan. Op onderstaande webpagina wordt een overzicht gegeven van onderzoeken die over Covid-19 en daaraan gerelateerde thema's zijn/worden gedaan.
Onderzoeken over Covid-19 >>
Het LOT-C heeft in samenwerking met GGD GHOR Nederland en het IFV onderstaande webinar georganiseerd waarin Erik Scherder Hoogleraar Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Victor Kallen SR. Wetenschappelijk Medewerker Defensie & Veiligheid TNO, Zeist uitleg geven over de fysiologische effecten van de coronamaatregelen.
Op 4 juni organiseerde het LOT-C (sectie Samenleving en Veerkracht) een tweede in een reeks Webinars over urgente vraagstukken met betrekking tot de Coronacrisis. In onderstaande Webinar spraken drie historici (o.a. Beatrice de Graaf) over bruikbare lessen uit crises en eerdere pandemieën en gingen zij in op vragen van de deelnemers.
Bijbehorend infosheet : Leren van crises en eerdere pandemieën Infosheet van eerste webinar : De Maatschappelijke Gevolgen van de Coronacrisis
De Nederlandse Corona-aanpak is erop gericht om het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Het is zaak dat we in control blijven, totdat we beschikken over een vaccin of behandeling. Op de webpagina van de Rijksoverheid is informatie te vinden over de Nederlandse aanpak en maatregelen.
Nederlandse aanpak en maatregelen tegen het coronavirus >>
Een noodverordening helpt bij de uitvoering van het kabinetsbeleid. Om zo eenduidig mogelijk te werk te gaan, met oog voor regionale verschillen, is er één landelijk model voor een noodverordening die alle 25 veiligheidsregio’s kunnen toepassen. Dit model moet door iedere veiligheidsregio zelf worden vastgesteld en gepubliceerd. Vervolgens kan hierop gehandhaafd worden.De laatste versie van de landelijke model-noodverordening en een overzicht van de meest recente noodverordeningen die alle veiligheidsregio’s hebben vastgesteld zijn te vinden op de website van het Veiligheidsberaad.Model-noodverordening COVID-19 >>Noodverordeningen veiligheidsregio's >>