In Nederland wordt een lokale of regionale crisis in de meeste gevallen opgevangen op regionaal niveau. In de veiligheidsregio maken gemeenten onderling afspraken over de regionale crisisbeheersing in de ‘koude’ en de ‘warme’ situatie. In dit dossier vindt u informatie over de hoofdlijnen van de regionale crisisbeheersing en zijn alle casus uit de reeks Lessen uit crises en mini-crises van het lectoraat Crisisbeheersing opgenomen.
De regionale crisisorganisatie wordt gevormd door de hulpverleningsdiensten (brandweer, politie en geneeskundige hulpverlening) en de gemeenten. Bij een incident moeten zij vanuit hun dagelijkse werkzaamheden snel kunnen omschakelen naar één organisatie die het incident bestrijdt. Zij stemmen hun werkzaamheden af in multidisciplinaire crisisteams. Afhankelijk van het incident kunnen crisispartners of private partijen betrokken zijn en kunnen hun vertegenwoordigers aan een crisisteam worden toegevoegd.
Wanneer het welzijn van de bevolking wordt bedreigd, vindt de bestrijding van de crisis plaats onder verantwoordelijkheid van de burgemeester. Bij overschrijding van de gemeentegrens is de voorzitter van de veiligheidsregio verantwoordelijk. Bij een regio-overstijgende crisis, denk aan een grieppandemie of een terreuraanslag, is er sprake van nationale (of zelfs internationale) crisisbeheersing. De crisisbeheersing in de regio wordt dan in lijn met landelijk vastgestelde maatregelen uitgevoerd.
In het Referentiekader Regionaal Crisisplan wordt de systematiek van de lokale en regionale rampenbestrijding en crisisbeheersing beschreven.
Maak kennis met de wereld van de regionale crisisbeheersing en volg de E-learning Basismodule Crisisbeheersing.
Het lectoraat Crisisbeheersing gaat uit van een multidisciplinaire benadering, eigen aan crisisbeheersing. Doelstelling van het lectoraat is het ontwikkelen en delen van kennis en kunde op het brede terrein van de crisisbeheersing ten behoeve van bestuurders, hulpdiensten (brandweer, politie, ambulancezorg/GHOR) en gemeentelijke diensten, maar ook van al die andere actoren die ten tijde van een crisis een rol kunnen spelen. Dit gebeurt door onderzoek en evaluaties te verrichten en informatie en kennis zo breed mogelijk beschikbaar te stellen en te delen.
Sinds 2012 zijn publicaties uit de reeks Lessen uit crises en mini-crises verschenen:Hier is het totale overzicht te vinden>>
Onder het tabblad 'incidenten' van dit dossier zijn de hoofdstukken uit de reeks Lessen uit crises en mini-crises van het lectoraat Crisisbeheersing per incident opgenomen. De terugblik op crises die zich hebben voorgedaan in Nederland biedt inzicht in de bestuurlijke en operationele dilemma’s van de situaties afzonderlijk en daarmee lessen voor de crisisbeheersing. Het geeft ook aan wat verschillende gemeenschappen zoal bezighield en hoe bestuurders en hulpdiensten hiermee omgingen.
De Lessen uit crises en mini-crises zijn geschreven voor bestuurders en professionals werkzaam op het terrein van crisisbeheersing en veiligheidsmanagement. De publicatie uit 2019 is uitgebracht bij Boom uitgevers Den Haag en te bestellen via de webshop van het IFV.