Auteurs: Vina Wijkhuijs en Menno van Duin
In de zomer van 2014 vinden in Den Haag verschillende demonstraties plaats die nauw verband houden met de spanningen in het Midden- Oosten. De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) krijgt in Irak voet aan de grond en sinds begin juli voert Israël aanvallen uit op Palestijnse doelen in de Gazastrook. Die gebeurtenissen zijn aanleiding tot demonstraties in de Haagse binnenstad. Wanneer blijkt dat tijdens een van de demonstraties antisemitische leuzen zijn gescandeerd, komt burgemeester Van Aartsen van Den Haag, die op dat moment in het buitenland op vakantie is, onder druk te staan. Hem wordt verweten te hebben nagelaten op te treden. Dat plaatst Van Aartsen voor een persoonlijke dilemma: moet hij, vanwege de commotie die is ontstaan, vervroegd van vakantie terugkeren om tekst en uitleg te geven? Of lag hier een rol voor het Openbaar Ministerie (OM) of wellicht de locoburgemeester?
Dit hoofdstuk komt uit de Lessen uit crises en mini-crises 2014 van het lectoraat Crisisbeheersing. De terugblik op crises uit 2014 biedt inzicht in de bestuurlijke en operationele dilemma’s van de situaties afzonderlijk en daarmee lessen voor de crisisbeheersing. Het geeft ook aan wat verschillende gemeenschappen in 2014 zoal bezighield en hoe bestuurders en hulpdiensten hiermee omgingen. In deze publicatie worden zeventien bijzondere gebeurtenissen uit het jaar 2014 beschreven en beschouwd. De publicatie is de derde editie in de reeks Lessen uit Crises en mini-crises.
Pauw: Uitzending burgemeester Jozias van AartsenGeenstijl: Van Aartsen, het Kalifaat heerst in uw SchilderswijkOM: Beelden demonstratie Hoefkade worden uitgekekenNOS: Petitie ontslag Van Aartsen naar kabinetOmroep West: College van B&W Den Haag gaf regie weg na anti-IS demonstraties in SchilderswijkNOS: Opstelten: Rellen onaanvaardbaar