Een onderdeel van operationele voorbereiding is het maken van plannen ter voorbereiding op incidenten en crises. Over het algemeen wordt aangenomen dat deze plannen bijdragen aan een efficiënte, veilige en effectieve incidentbestrijding. Maar wat is nu precies planvorming? Welk doel dient planvorming? Is planvorming effectief? En wat maakt plannen effectief? In deze kennispublicatie vindt u de antwoorden op deze vragen.
Deze kennispublicatie is bedoeld om bewust stil te staan bij het nut en de noodzaak van planvorming. Hij is met name gericht op specialisten operationele voorbereiding en andere functionarissen, die zich bezighouden met planvorming binnen de crisisbeheersing.
In deze kennispublicatie wordt eerst beschreven wat planvorming is, welke plaats planvorming inneemt in de zogenoemde ‘cirkel van preparatie’ en welke soorten plannen er zijn. Daarna wordt ingegaan op het doel van planvorming: of dit ter voorbereiding op risico’s is of als symboliek dient. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de definitie van risico, het in kaart brengen van risico’s door middel van een risicoanalyse en de risico-regelreflex. Daarna wordt ingegaan op de effectiviteit van plannen en worden in dat kader de begrippen planarena en praktijkarena toegelicht. Ook wordt beschreven hoe planvorming verbeterd kan worden. Tot slot wordt aangegeven hoe evaluaties kunnen bijdragen aan een verbetering van de planvorming.
De kennispublicatie Doel en doelmatigheid van planvorming is te bestellen in onze webshop >>
Downloaden