Het lectoraat Crisisbeheersing van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) heeft onderzoek gedaan naar de ervaringen die gemeenten in 2015 hebben opgedaan bij het organiseren van crisisnoodopvang voor vluchtelingen. De publicatie ‘Vluchtelingencrisis 2015: Lessen uit de crisisnoodopvang’ zet de belangrijkste leerpunten op een rij.In 2015 kwamen, mede als gevolg van de oorlog in Syrië, grote aantallen vluchtelingen naar Europa. Een deel van hen zocht een veilig heenkomen in Nederland. Omdat in de centrale opvang het aantal beschikbare opvangplaatsen ontoereikend was, deed Den Haag een beroep op gemeenten om tijdelijk vluchtelingen op te vangen. Zo’n 140 gemeenten gaven aan deze oproep gehoor. Hetzij door medewerking te geven aan de komst van een noodopvanglocatie, hetzij door zelf een crisisnoodopvanglocatie in te richten. Daarnaast troffen verschillende gemeenten voorbereidingen voor de vestiging van een (meer permanent) asielzoekerscentrum.
In het kader van het Kennisprogramma Bevolkingszorg onderzocht het lectoraat Crisisbeheersing hoe de gemeenten de organisatie van de crisisnoodopvang hebben aangepakt en welke ervaringen zij daarbij hebben opgedaan. De belangrijkste lessen zijn:
De gemeenten hebben heel veel inspanningen verricht om de noodopvang zo goed mogelijk te organiseren. Maar was crisisnoodopvang de beste oplossing? Gezien de acute nood waren er weinig alternatieven, maar voor vluchtelingen die al veel hebben meegemaakt is het verre van ideaal om binnen enkele weken op verschillende tijdelijke opvanglocaties te worden opgevangen. Een volgende keer kan beter worden gekozen voor een wat langere aaneengesloten duur.Hoewel de opvang van vluchtelingen erg specifiek was, valt hieruit wel degelijk iets op te maken over de mogelijkheid van crisisnoodopvang bij rampen en crises. Op basis van de opgedane ervaringen kan zonder meer vertrouwen worden geput dat gemeenten ook bij een ramp of crisis in staat zijn om in korte tijd hun eigen inwoners (of die van andere gemeenten) op te vangen. Of afzonderlijk of samen met andere gemeenten, en met ondersteuning van andere organisaties en vrijwilligers.De factsheet Vluchtelingencrisis 2015 is te bestellen in de webshop.
Downloaden