Crisiscommunicatie is een wettelijk vastgestelde taak van de burgemeester of de voorzitter van de veiligheidsregio (Wvr; art. 7 en 39). Bij een daadwerkelijke ramp of crisis draagt de burgemeester ervoor zorg dat de getroffen bevolking in zijn gemeente op de juiste wijze wordt geïnformeerd en geeft hij onder meer de te volgen gedragslijn aan. Als de ramp of crisis een bovenlokaal karakter heeft, dan wordt de crisiscommunicatie in het Regionale Beleidsteam gecoördineerd. In het regionaal beleidsplan staat beschreven hoe de crisiscommunicatie binnen de regio wordt vormgegeven.
Crisiscommunicatie is een belangrijke pilaar van de crisisbeheersing. Tijdige, juiste en betrouwbare informatie kan onrust wegnemen en in het ergste geval mensenlevens redden.
Doelstellingen van crisiscommunicatieCrisiscommunicatie bij diverse incidenten categorieenCrisiscommunicatiemiddelen van de NCTVLandelijke documenten over crisiscommunicatie Kwaliteitsinstrumenten
In Bevolkingszorg op orde 2.0 wordt onder crisiscommunicatie het communiceren met de bevolking verstaan waarbij wordt aangesloten bij de behoefte van de samenleving zodat zij haar handelen daarop kan afstemmen. Crisiscommunicatie maakt onderdeel uit van zowel de acute bevolkingszorg als herstelzorg.
In dit dossier wordt informatie over crisiscommunicatie verzameld om professionals van bevolkingszorg en veiligheidsregio's inzicht te geven in verschillende aspecten van dit proces tijdens incidenten en crises.
Goede crisiscommunicatie staat voor het verspreiden van juiste, tijdige en begrijpelijke informatie over en tijdens een crisis, ramp of incident. De doelstellingen van crisiscommunicatie zijn:
Hieronder volgt een overzicht van verschillende incidenten categorien. In de items onder de links is informatie te vinden over de (uitgevoerde) crisiscommunicatie bij diverse incidenten.
Om aan de informatievraag te kunnen voldoen, heeft de NCTV diverse crisiscommunicatiemiddelen ontwikkeld: www.crisis.nl, publieksinformatienummer 0800 1351 en NL-Alert. Alle overheden, nationaal, regionaal en lokaal, mogen tijdens een crisis gebruikmaken van deze middelen.
NL-Alert Toolkit >>
IFV: Crisiscommunicatietips voor incidenten bij evenementen, Crisiscommunicatietips voor paniek in menigte (vluchtende mensenmassa), Crisiscommunicatietips voor uitval van vitale voorzieningen, Crisiscommunicatietips voor maatschappelijke onrust, Crisiscommunicatietips voor incidenten met een cybercomponent (digitale verstoringen), Crisiscommunicatietips voor infectieziektencrisis, Crisiscommunicatietips voor ongevallen met gevaarlijke stoffen. IFV: Kennispublicatie De (operationele) omgevingsanalyse Min I&M: Crisiscommunicatieplan Stralingsincidenten 2017
Kwaliteitsinstrumenten
De kwaliteitsinstrumenten voor de functies binnen het proces communicatie kunt u vinden onder het tabblad publicaties na het toepassen van de rubriek 'publicaties kwaliteitsinstrumenten'.