In de sector Openbare Orde en Veiligheid speelt geografische informatie, kortweg geo-informatie, een belangrijke rol. Voor hulpverleners en medewerkers betrokken bij crisisbeheersing is actualiteit en betrouwbaarheid van deze informatie van groot belang. Van de risicokaart tot aan een bereikbaarheidskaart van een object tot aan een bovenregionaal beeld van een groot incident. Het goed organiseren daarvan is nog niet zovanzelfsprekend.
Geografische informatie betreft in feite alle gegevens die betekenisvol op een kaartbeeld kunnen worden gezet, als ‘gestapelde kaartlagen’. Actuele geo-informatie is van groot belang. Geo-informatie wordt steeds vaker digitaal gebruikt. Er ontstaan landelijke en sectorale ‘loketten’ waar geo-informatie vrijelijk op beschikbaar is. Zo heeft de overheid nu de Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK) en heeft de sector Openbare Orde en Veiligheid de Geo4OOV.nl voorziening.
In het programma GEO4OOV is naast de geo-gerelateerde basisregistraties uit PDOK ook OOV-specifieke geo-informatie beschikbaar, zoals locaties van kazernes, bereikbaarheidskaarten, WAS-sirenes, De Witte Kaart van zorginstellingen en niet-zelfredzame personen, en de natuurbrand risico-index kaart.
Geo4OOV ontsluit wettelijk verplichte basisregistraties en landelijke of regionale gegevensbronnen die van belang zijn voor de werkprocessen van de veiligheidsregio’s. Denk bijvoorbeeld aan luchtfoto’s, waterdieptekaarten of adres- en gebouwlocaties en meteo. Bij de bedrijfsprocessen die hiermee worden ondersteund kan worden gedacht aan bijvoorbeeld het analyseren van risico’s, het verlenen van adviezen, het opstellen van operationele plannen en procedures, het bestrijden van brand, het regisseren van geneeskundige opgeschaalde zorg en de besluitvorming t.b.v. multidisciplinaire crisisbeheersing. Geo4OOV is zo ingericht dat alle werkprocessen, van koud tot warm, kunnen worden bediend en dat de brondata altijd in de meest recente versie en met de afgesproken kwaliteit beschikbaar komen, voor elke GIS-applicatie in de regio. Kijk voor meer informatie op www.geo4oov.nl
Dit dossier Geografische informatie bevat een breed overzicht van geo-informatie die voor de OOV sector beschikbaar is, en geeft antwoord op veel gestelde vragen over hoe geografische informatie slim kan worden ingezet in het OOV werk. Het dossier bevat hyperlinks naar een groot aantal vrij te gebruiken kaarten rondom OOV thema’s en vitale partners, waaronder Defensie, drinkwaterbedrijven, GGD, RAV, energienetbeheerders en waterschappen.