In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook bekend als Covid-19, 2019-nCoV of Wuhanvirus. In Nederland is het nieuwe coronavirus geclassificeerd als behorende tot de groep A infectieziekten. Bekijk hiervoor ons dossier 'Coronavirus (COVID-19)'.
De meest recente informatie over het nieuwe coronavirus is te vinden op de RIVM-website en de website van de Rijksoverheid. Bij vragen kunt u het beste contact opnemen met de GGD in uw regio (zie tabel op deze pagina).
> Snelle kennismobilisatie coronacrisis
Hieronder kunt u meer lezen over:
Organisatie infectieziektebestrijdingAfdeling infectieziektebestrijding per GGDLandelijke advisering bij infectieziektedreigingen en -crises Infectieziekten en werknemersgezondheid Overzichtspagina's met uitbraken van infectieziektenInformatie in dit dossierBlogs van lector Menno van Duin met betrekking tot Covid-19
Grootschalige infectieziektebestrijding is één van de processen binnen de opgeschaalde zorg:
Grootschalige infectieziektebestrijding valt onder de publieke gezondheidszorg en is een verantwoordelijkheid van de GGD. Het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM ondersteunt de GGD’en en voert bij grote (landelijke) uitbraken van infectieziekten de regie.
Als er sprake is van een (mogelijk) grootschalige infectieziekteuitbraak kunnen organisaties zoals zorginstellingen, huisartsen, GHOR maar ook politie, brandweer en gemeente de GGD 24/7 raadplegen over te nemen maatregelen. Zo kan de brandweer bijvoorbeeld de GGD om advies vragen over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen van zijn werknemers in een gebied waar Q-koorts heerst. De alarmeringsroute voor de arts infectieziekten van de GGD kan per regio verschillen.
Figuur: Meldingsroute naar GGD en GHOR vanuit de hulpdiensten die betrokken zijn bij een incident waarbij mogelijk sprake is van een infectieziekte.
In de tabel hieronder wordt u via een link doorverwezen naar de webpagina van de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD in uw regio waar u meer informatie kunt vinden over (melding van) infectieziekten.
Het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM heeft een coördinerende rol bij de bestrijding van infectieziekten in Nederland. Dit betreft het signaleren van en adviseren over uitbraken en dreigingen van infectieziekten. Het CIb geeft deze taken vorm door alle betrokken partners in de Nederlandse infectieziektebestrijding te ondersteunen met advies, laboratoriumdiagnostiek, epidemiologie en surveillance, onderzoek en richtlijnen. Zo vormt het CIb een brug tussen wetenschap, beleid en praktijk. Indien nodig organiseert en faciliteert het CIb een Outbreak Management Team (OMT) of Deskundigenberaad (DB). Bij grootschalige, regio- overstijgende uitbraken voert het CIb namens de minister van VWS de operationele regie over de bestrijding. Het CIb maakt gebruik van bestaande expertise door nationaal en internationaal samen te werken met universitaire onderzoekscentra, professionals en andere organisaties. Hierbij stemt het CIb af met betrokken ministeries (zoals VWS, LNV, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Infrastructuur & Waterstaat) en met landelijke organisaties die professionals ondersteunen (bijvoorbeeld GGD GHOR Nederland, KNCV Tuberculosefonds en Soa Aids Nederland). Het CIb is tevens het nationale coördinatiepunt voor internationale organisaties zoals de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en het European Centre for Disease Control (ECDC). (Bron: RIVM Landelijke advisering bij infectieziektedreigingen en -crises)
Op grond van Artikel 3 van de Arbeidsomstandighedenwet is een werkgever verplicht om (mogelijke) gezondheidsschade voor zijn werknemers, dus ook die door beroepsinfectieziekten, zoveel mogelijk te voorkomen dan wel te beperken. De werkgever heeft een zorgplicht op het gebied van veilige en gezonde arbeidsomstandigheden voor werknemers in de breedste zin van het woord (duty of care). Het is van groot belang dat, ook tijdens een uitbraak van een infectieziekte de gezamenlijke uitganspunten rond werknemersgezondheid en bedrijfsgeneeskundige zorg en infectieziektebestrijding wordt verbonden. (Bron: RIVM Ebola en werknemersgezondheid)
Onderstaande link leidt u naar een overzichtspagina met grootschalige uitbraken van infectieziekten in Nederland waarbij , vanwege de omvang van de uitbraak, meedere partijen en kolommen werden betrokken. Per infectieziekte krijgt u vervolgens een overzicht met een aantal van de beschikbare (onderzoeks)rapporten en publicaties over de uitbraak.
Dit dossier is bedoeld om informatie te verschaffen over het proces grootschalige infectieziektebestrijding voor medewerkers van de brandweer, bevolkingszorg, politie en veiligheidsregio’s. In dit dossier wordt een gestructureerd en beknopt beeld gegeven van het proces en zijn onder andere beschikbare publicaties en (onderzoeks)rapporten opgenomen.Voor medewerkers van de GGD en GHOR is m.n. de bundeling van (onderzoeks)rapporten en publicaties over grootschalige uitbraken van infectieziekten interessant.
Op dit thema werken we nauw samen met GGD GHOR Nederland. Wij raden u aan ook GGD GHOR Kennisnet te raadplegen voor besloten groependiscussies.
Voor meer inhoudelijk informatie verwijzen wij naar de websites van GGD GHOR NL, regionale GGD'en en het RIVM.
28 mei 2020: De kunst van het simultaan schaken30 april 2020: De veiligheidsregio als ‘schuldige van dienst’ 21 april 2020: Beste Mark: initieer een IMT! 1 april 2020: Een megacrisis kent vele valkuilen20 maart 2020: Naar een onvermijdelijke lockdown?11 maart 2020: Dilemma's rond COVID-1924 februari 2020: Coronavirus: hoe bewaren we de rust?28 januari 2020: Nuchterheid over Wuhan?