Het handboek beschrijft de unieke samenwerking tussen land- en waterpartners binnen de veiligheidsregio. De eerste editie stamt uit 2009 en was het resultaat van het project Waterrand
Vanaf 2009 is men in meerdere gebieden gestart met de implementatie van de unité de doctrine van het handboek. In het veiligheidsdomein is echter veel veranderd, bijvoorbeeld door de Wet veiligheidsregio’s. Daarnaast is in de loop der jaren een professionele multidisciplinaire samenwerking ontstaan tussen partners. Denk hierbij naast brandweer, ambulancedienst en politie ook aan Rijkswaterstaat, Kustwacht, KNRM en reddingbrigades. Diverse ontwikkelingen in het veiligheidslandschap waren voor het Instituut Fysieke Veiligheid, die de formele beheerder van het document is, aanleiding voor een actualisatie.
Dit handboek is op 30 september 2015 gepresenteerd aan het werkveld.
Bij de actualisatie van dit handboek is de tekst van het oorspronkelijke handboek gebruikt als uitgangspunt. Een groot gedeelte van de wijzigingen valt onder de categorie ‘update’. Voorbeelden hiervan zijn de aanpassingen van actuele data, afkortingen, actuele grafieken, namen van organisaties, titels, gerelateerde wetgeving. Er zijn een beperkt aantal aanpassingen doorgevoerd die vallen onder de noemer ‘actualisatie’. Het gaat hier om aanpassingen aan een nieuwe werkelijkheid, zoals aanpassingen van protocollen, werkwijzen en operationele afspraken.
Het Handboek Incidentbestrijding op het water bestaat uit de volgende delen, die afzonderlijk te lezen zijn.
Deze publicatie is te bestellen in de webshop >>
Downloaden