Brandweermensen krijgen te maken met schokkende gebeurtenissen. Dat is niet te voorkomen en dat hoort bij het brandweervak. Iedereen gaat daar op zijn of haar eigen manier mee om en de reactie verschilt per keer of per gebeurtenis. Voor de verwerking is heel normaal en ook goed dat mensen reageren op een heftig incident. Soms zijn de gebeurtenissen echter zo ingrijpend, dat mensen moeite hebben met de verwerking ervan. De impact kan soms groot zijn en kan het welzijn of de gezondheid aantasten. Daarom wordt, vanuit goed werkgeverschap, georganiseerde collegiale opvang en nazorg aangeboden in de regio's. De vakgroep ‘Nazorg eigen personeel' van Brandweer Nederland heeft hiervoor de ‘Handreiking Opvang en nazorg brandweer' ontwikkeld en aanvullend is in 2016 een landelijk steunpunt ingericht.
Deze handreiking is afgeleid van de ‘Richtlijn psychosociale ondersteuning geüniformeerden' (Impact, 2010). Het beschrijft de optimale opvang, ondersteuning en nazorg op grond van de laatste inzichten. Het doel is om na het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen het welzijn te bevorderen en stress-gerelateerde gezondheidsklachten en werkuitval zoveel mogelijk te voorkomen.
De handreiking bevat aanwijzingen voor de brandweermensen zelf, voor de georganiseerde collegiale ondersteuning, voor leidinggevenden en voor het management. De brandweerorganisatie bevordert hiermee de eenduidige invulling van opvang en nazorg, die overeenkomt met andere uniformberoepen met een hoog risico. Zo blijven de medewerkers gezond en de organisatie sterk.
Downloaden