Vanuit de veiligheidsregio, gemeenten en de hulpdiensten komen overheidsprofessionals op tal van plekken in contact met getroffenen. Van bezoekers aan een festival dat verkeerd afloopt, tot inwoners en ondernemers die door een ramp of crisis worden geraakt. Deze publicatie beschrijft wat rampen en crises met die getroffenen doen. Of dat nu in de fase is waarin (het team) Bevolkingszorg vanuit de veiligheidsregio actief is, of meer in de nafase wanneer vooral de gemeente aan zet is.
De kennis in deze publicatie is relevant voor iedereen die in de acute of de nafase van een ingrijpende gebeurtenis contact heeft met getroffenen en beter wil begrijpen wat bijdraagt (en wat niet) aan het omgaan met de gevolgen van een ramp.
In deze kennispublicatie ligt de focus op de behoeften van mensen die een ramp of crisis – ingrijpende gebeurtenissen in het publieke domein - hebben meegemaakt en wat zij van de overheid verwachten.Achtereenvolgens komt aan de orde wie de getroffenen zijn en hoe een ramp of crisis impact op hun welzijn heeft. Vervolgens volgt een beschrijving van de verwachtingen die getroffenen van de overheid hebben en de manier waarop de overheid met die verwachtingen om kan gaan. Daarna volgt een overzicht van partijen die in meer of mindere mate betrokken zijn bij de psychosociale ondersteuning van getroffenen. Afsluitend volgt een top tien van prioriteiten die relevant zijn voor iedereen die tijdens of na rampen en crises met getroffenen te maken kan krijgen.
De kennispublicatie Ondersteuning van getroffenen: psychosociale impact bij ingrijpende gebeurtenissen is te bestellen in onze webshop >>
Ingrid van Assouw heeft als ervaringsdeskundige, samen met Ina Strating, een reeks ansichtkaarten ontworpen van de top tien prioriteiten in de omgang met getroffenen. Deze ansichtkaarten zijn hieronder - met en zonder snijtekens - beschikbaar en ook in groter formaat uit te printen.
Downloaden