Het transport van gevaarlijke stoffen via buisleidingen kent veel voordelen. Het is - na een eenmalige grote investering - relatief goedkoop en het legt maar een klein beslag op de infrastructuur. Het transport via buisleidingen kent geen problemen met betrekking tot files, fijn stof, geluidsoverlast of horizonvervuiling. En minstens zo belangrijk: het transport per buisleiding is relatief veilig vergeleken met het vervoer over weg, water of spoor.
Incidenten met buisleidingen kunnen echter een grote omvang hebben. Denk hierbijaan de ramp met een aardgastransportleiding in België in de zomer van 2004. En, doordat de leidingen - letterlijk - aan het zicht onttrokken zijn, zijn ze ook vaak aan de aandacht onttrokken.
Het transport per buisleiding is, gemeten naar transportvolume, de grootste vervoersmodaliteit voor het vervoer van gevaarlijke stoffen in Nederland. Het is een verantwoordelijkheid van de leidingbeheerder om zodanig voorbereid te zijn dat adequaat kan worden gereageerd op een ongevalsmelding: reparatieploegen moeten altijd inzetbaar zijn.De overheid en leidingbeheerders zijn verantwoordelijk voor een zodanige voorbereiding, dat de effecten van een ongeval kunnen worden beheerst.