Bij tunnelveiligheid gaat het om de kansen op en de gevolgen van ongevallen, branden of andere calamiteiten in tunnels. Tunnelveiligheid betreft hier alle transportvormen: zowel het weg- en spoorvervoer, als het vervoer per tram, metro en lightrail. Ook de externe veiligheid – de gevolgen voor mensen op grotere afstand – en de interne veiligheid - de veiligheid van de gebruikers van tunnels en van de mensen die zich in de onmiddellijke nabijheid van een tunnel bevinden- zijn onderwerpen in dit dossier.
Verder wordt informatie gegeven over tunnelveiligheid in de bouwfase. In de bouwfase ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de aannemers, maar de hulpverleningsdiensten worden bij de veiligheid betrokken, als er en ongeval of brand plaatsvindt.
Tunnelveiligheid kan betrekking hebben op:- risico's in de bouwfase- risico's in de gebruiksfase- interne veiligheid- externe veiligheid.En de volgende groepen mensen kunnen erbij betrokken worden:- gebruikers zoals automobilisten, reizigers van trein, metro, tram of lightrail- mensen in de directe omgeving zoals omwonenden, of passanten in de directe omgeving van een tunnel(mond) - personeel dat tijdens de bouw of bij onderhoud van een tunnel werkzaamheden verricht- hulpverleners bij incidentbestrijding In het kader van tunnelveiligheid is een tunnel te definiëren als een volledig omsloten constructie in de infrastructuur bedoeld voor personen- en/of goederenvervoer. Dit dossier geeft informatie over alle soorten tunnels, bijvoorbeeld over de overkapping van een autosnelweg (zoals de A2 bij Utrecht), de overkluizing van een bovengronds spoortracé (zoals het spoorstation Barendrecht) of over een verdiept tracédeel. Tunnels brengen extra risico's met zich mee bij brand, verkeersongevallen en ongevallen met gevaarlijke stoffen in vergelijking tot een 'open' bovengrondse situatie. Ook een terreurdreiging, waarbij mensen in korte tijd uit de tunnel geëvacueerd moeten worden, levert extra problemen op. Met deze risico's kan rekening gehouden worden bij het ontwerpen van nieuwe tunnels, terwijl bestaande tunnels veiliger gemaakt kunnen worden bij renovatie. Verschillende Europese projecten stimuleren deze ontwikkelingen, die veelal op nationaal niveau de praktische invulling krijgen.