Onder vitale infrastructuur worden producten, diensten en onderliggende processen verstaan die van essentieel belang zijn voor het dagelijkse leven van de meeste mensen in Nederland zoals toegang tot drinkwater, elektriciteit, internet en betalingsverkeer. Vitale producten, diensten en processen kunnen bij uitval (om wat voor reden dan ook) grote effecten hebben op de continuïteit van de samenleving. Goede samenwerking tussen bedrijven, ministeries en veiligheidsregio's is daarom van groot belang. In dit dossier vindt u meer informatie over vitale infrastructuur in de vorm van publicaties, links, voorbeelden van incidenten, wetgeving en nieuwsberichten. De informatie in dit dossier is vooral gericht op vitale processen die gerelateerd zijn aan fysieke veiligheid.
Tijdlijnen Meer InformatieCategorieën
De in Nederland geïdentificeerde vitale processen zijn onderverdeeld in twee categorieën. Categorie A omvat vitale processen die bij uitval grotere gevolgen zullen hebben dan de processen die vallen onder categorie B. Onder categorie A vallen de volgende processen:
Zie ook de website van de De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid voor meer informatie over de categorieën en de gevolgen van uitval van vitale processen in Nederland.
De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in Nederland vormen samen het Veiligheidsberaad. Het Veiligheidsberaad ondersteunt de veiligheidsregio's en werkt met een strategische agenda waarin zowel de gezamenlijke doelstellingen met de ministeries als eigen prioriteiten worden opgenomen.
In de strategische agenda van 2014-2016 was de continuïteit van de samenleving één van de zes thema's met als doel het verbeteren van de samenwerking tussen bedrijven, ministeries en veiligheidsregio's om maatschappelijke ontwrichting als gevolg van (gedeeltelijke) uitval van vitale processen te voorkomen. Het project heeft de samenwerking tussen diverse partners verbeterd door het bij elkaar brengen van partijen en het ondersteunen en faciliteren van netwerken. Verder zijn er verschillende kennisproducten voorgekomen uit het project. Klik hier voor de eindrapportage van het project. Voor algemene informatie over het Veiligheidsberaad, bezoek de website.
Er zijn inmiddels twee tijdlijnen beschikbaar die inzicht geven in incidenten wat betreft stroomuitval en gasstoringen in Nederland. De tijdlijn over stroomuitval beslaat de periode 2015 tot en met 2019 en kunt u vinden door hier te klikken. De tijdlijn over gasstoringen beslaat de periode 2012 tot en met 2019 en vindt u hier.
Naast de informatie in de dossiers op het Kennisplein worden er gedurende het jaar verschillende kennisevents georganiseerd door het IFV. Via Kennisevents op onze website vindt u de geplande events en kunt u zich aanmelden. Mocht u inhoudelijke vragen hebben of informatie in dit dossier missen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via het onderstaande contactformulier.