In deze studie is gekeken naar de wijze waarop rook zich verspreidt bij een brand in een appartementencomplex met inpandige gangen. Bovendien is berekend wat de effecten van deze rookverspreiding zijn op de ontvluchtingsmogelijkheid van bewoners. Daarbij is uitgegaan van zowel een gemiddelde populatie als een extra kwetsbare populatie.
Na de uitvoerige rapportages over de branden in Het Lichtpunt in Rotterdam en De Notenhout in Nijmegen heeft de Brandweeracademie in 2016 77 branden in seniorencomplexen geanalyseerd. Hieruit kwam het beeld naar voren dat de combinatie van ouderen die niet (tijdig) zelfstandig kunnen vluchten en de snelle rookverspreiding door het gehele gebouw bij een relatief kleine brand leidt tot slachtoffers.
Dit onderzoek naar casuïstiek vroeg om een verdieping. Daarbij ging het om de vraag op welke manier de vrijkomende rook bij een brand een veilige ontvluchting van kwetsbare personen kan belemmeren. Door middel van Fire Safety Engineering (FSE) is deze vraag modelmatig benaderd. De modelmatige berekeningen wijzen erop dat er zeer snel na het ontstaan van een brand in een appartement een situatie kan ontstaan waarbij niet meer veilig over een inpandige gang gevlucht kan worden. Hoe snel dit is, is afhankelijk van hoe lang de deur van het betreffende appartement open blijft staan en de aard van de brandstof.
De modelmatige berekeningen zullen met behulp van praktijkexperimenten geverifieerd worden. Bij de start van deze studie was nog niet bekend dat in juni/juli 2019 praktijkexperimenten gehouden zouden worden in een appartementencomplex met inpandige gangen in Oudewater. Deze praktijkexperimenten in Oudewater kunnen het inzicht in rookverspreiding dus verder verdiepen en nuanceren.
Downloaden