14 maart 2017
GGD Gelderland-Zuid en Veiligheidsregio Gelderland-Zuid hebben de academische werkplaats Anaphem opgericht: Academic Network for Applied Public Health and Emergency Management. In deze kennisinfrastructuur werken mensen uit beleid, onderzoek en praktijk samen aan vraagstukken uit de praktijk van de crisisbeheersing publieke gezondheid.
Het IFV heeft samen met het RIVM en GGD GHOR Nederland de basis gelegd voor de oprichting van Anaphem. In april 2014 ondertekenden deze drie landelijke partijen een intentieverklaring met als doel: academisering van de crisisbeheersing publieke gezondheid door het inrichten van een landelijke kennisinfrastructuur. Een werkgroep van RIVM, GGD GHOR Nederland en IFV is aan de slag gegaan om die intentieverklaring concreet uit te werken en het opzetten van Anaphem te ondersteunen. Begin februari 2017 is deze ondersteuningsgroep voor het laatst bijeengekomen.
Inmiddels hebben 22 GHOR GGD regio’s toegezegd Anaphem te willen ondersteunen en is de structuur van Anaphem ingericht. Anaphem heeft twee coördinatoren: Frans Lischer als netwerkcoördinator en Johan de Cock als wetenschappelijk coördinator. In de stuurgroep hebben Directeuren Publieke Gezondheid van de vijf kringen van de deelnemende GHOR GGD regio’s zitting. In de adviesraad zijn verschillende partijen vertegenwoordigd: RIVM, IFV, GGD GHOR Nederland, DPG’en, Landelijk Netwerk Acute Zorg, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Radboud Universiteit Nijmegen en de hoofden GHOR. Vanaf 1 januari 2017 is Anaphem met een aantal thema’s van start gegaan, waaronder evenementenveiligheid en grootschalige geneeskundige bijstand. Meer informatie over Anaphem kunt u vinden op www.anaphem.nl.