6 oktober 2020
Zeven maanden na de uitbraak van het coronavirus in Nederland heeft het lectoraat Crisisbeheersing de derde tussenrapportage opgeleverd over de impact van de coronocacrisis op gemeenten. De onderzoekers spraken met ruim twintig burgemeesters, waaronder zes voorzitters van veiligheidsregio's. Tijdens het onderzoek kantelde de situatie in Nederland, toen medio september de aantallen besmettingen fors toenamen. De burgemeesters keken terug op de zomermaanden, maar er is hen ook gevraagd naar hun zorgen voor de komende tijd.
Hoe de komende periode zal verlopen, hangt deels af van de vraag of de Covid-wet door de Tweede en Eerste Kamer komt en zo ja, welke rol daarin uiteindelijk voor de veiligheidsregio's en de gemeenteraden zal zijn weggelegd. De bestuurlijke constellatie waarin de crisis tot nu toe ter hand is genomen, was niet door de wetgever voorzien, maar functioneert feitelijk prima. Met het veel besproken gebrek aan democratische legitimatie valt het volgens de burgemeesters alleszins mee.
Lector Crisisbeheersing Menno van Duin: "Een belangrijk aandachtspunt de komende tijd is de overbelasting en uitval van personeel. Deze crisis vraagt al gedurende zeven maanden veel van een groot aantal personen, vooral in de zorg, maar ook in het onderwijs, bij gemeenten en in andere sectoren. Burgemeesters maken zich zorgen over de veerkracht van de maatschappij als deze crisis, zoals het zich laat aanzien, nog vele maanden gaat duren."
De impact van de coronacrisis op gemeenten. Derde tussenrapportage: zeven maanden na de uitbraak
Nieuwsberichten voortaan automatisch in uw mailbox ontvangen? Meld u aan voor onze nieuwsbrief.