19 december 2019
Het project ASSISTANCE heeft de trainingsmethodologie en evaluatiecriteria opgeleverd. Hiermee is de basis gelegd voor het ontwikkelen van het trainingsprogramma voor hulpverleners. Dit zal gericht zijn op het verbeteren van hun situation awareness in een incidentgebied en op het vergroten van hun capaciteiten in complexe situaties door het gebruik van drones, sensoren en robots.
De hulpverleners hebben in een enquête aangegeven dat zij het liefst leren omgaan met deze nieuwe technische hulpmiddelen door digitale simulaties (Virtual/Mixed/Augmented Reality), e-learning en workshops. Met deze voorinformatie is een literatuuronderzoek uitgevoerd naar de ideale omstandigheden voor leren door volwassenen met digitale leermiddelen. Daarbij is ook gekeken met welke aspecten van incidenten rekening gehouden moet worden, die situation awareness beïnvloeden.
Aanbevolen wordt:
Er zijn evaluatiecriteria opgesteld voor de te ontwikkelen trainingsmethode. Daarbij is aandacht voor het leren door volwassenen, tijdsdruk, werkdruk, trainingsactiviteiten, de organisatie en de structuur van het project.
Samen met Europese partners uit Polen, Turkije, Spanje en Zweden is het IFV nu bezig om (de kaders van) het trainingsprogramma op te zetten.
In mei 2019 is het Europese project ASSISTANCE van start gegaan. Doel van dit project is de verschillende first responders (hulpverleners) in een incidentgebied beschermen en helpen door hun mogelijkheden en vaardigheden te verbeteren in het gebruik van drones/UAV, robots en sensoren. Het IFV werkt in dit project samen met Europese partners.
Wilt u meer weten over het Europese ASSISTANCE-project? Neem dan contact op via info@ifv.nl.