23 mei 2019
De handreiking biedt gemeentelijke bestuurders handvatten wáár op te letten tijdens het ontwikkelingstraject van een wegtunnel langer dan 250 meter. De uitgave, waarin de nieuwste wet- en regelgeving is opgenomen, vervangt de versie uit 2013.
Hoe zit de tunnelwetgeving in elkaar en op welke wijze werkt deze in op het proces om tot een veilige tunnel te komen? Daarin geeft de Bestuurlijke handreiking openstellingsvergunning wegtunnels 2019 inzicht. De uitgave zoomt in op de gemeentelijke taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden die bij dit tunnelveiligheidsproces komen kijken. Ook wordt ingegaan op de aandachtspunten waarmee rekening gehouden moet worden.
In 2013 werd op basis van een aantal tunnelconferenties van burgemeesters geconcludeerd dat de werkwijze om al dan niet een openstellingsvergunning voor een wegtunnel te verlenen, tussen gemeenten onderling varieert. Door gebruik te maken van deze handreiking worden de uniformiteit en de voorspelbaarheid bevorderd van het proces van idee tot en met de uiteindelijke ingebruikname van een wegtunnel.
De handreiking heeft de afgelopen jaren haar nut bewezen en wordt niet alleen door bestuurders, maar ook door hun adviseurs gebruikt bij zowel de aanleg van nieuwe tunnels als bij wezenlijke aanpassingen van bestaande tunnels, waarvoor een hernieuwde openstellingsvergunning nodig is.
Wij stellen opmerkingen van lezers zeer op prijs. U kunt uw opmerkingen en suggesties mailen naar info@ifv.nl onder vermelding van ‘Bestuurlijke handreiking openstellingsvergunning wegtunnels 2019’.
Bestuurlijke handreiking openstellingsvergunning wegtunnels 2019Factsheet Bestuurlijke handreiking openstellingsvergunning wegtunnels 2019